BİLİMCAFE ROTA

Yağmur Neden Uykumuzu Getirir?

Yağmur neden uykumuzu getirir hiç merak ettiniz mi? Peki siz yağmurlu bir günde ne yapmayı seversiniz? Bazılarımız yağmurlu günlerde kitap okumayı ya da  film izlemeyi seviyor. Çoğu çocuk ise yağmur çizmelerini giyip doğruca su birikintilerine koşuyor. Ama istinasız herkesin bir süre sonra şekerleme ihtiyacı oluyor.

Cama çarpan yağmur damlalarının sesi yüzünden mi?

Gece uykuya dalmak için yağmur sesi gibi doğa sesleri dinleyenler bile var.  Peki Yağmur Neden Uykumuzu Getiriyor? Yağmurlu bir günün sizi uykulu yapmasının en önemli sebeplerinden biri güneş ışığının olmaması. İnsan vücudu Güneşe maruz kaldığında daha az melatonin ve daha fazla serotonin salgılar. Bu, insanları daha neşeli hissettirir. Yağmurlu bir günde ışık eksikliği ise tam tersi uykulu veya hüzünlü hissettirebilir.

Yağmur neden uykumuzu getirir sorusunun diğer bir cevabı ise ‘ nem’dir. Yağmur yağdığında dışarıdaki hava ağırlaşır. Sonuç olarak, vücudun dengeyi korumayı sürdürmesi için daha fazla çalışması gerekir. Bu yorucu birkaç saat uykuya geçmek için yeterli bir sebeptir.

Elbette yağmur sesi de uykumuzun gelmesinde büyük rol oynuyor.  Renkler gibi sesler de farklıdır. Sesler gönderdikleri sinyal gücüne bağlı olarak beyaz, pembe, kahverengi, mavi, mor ve gri ses gibi renk isimleriyle adlandırılırlar. İşte yağmur sesi pembe gürültüdür. 2012 yılında yapılan bir araştırma, pembe gürültünün beyin dalgalarını azalttığını buldu. Bu da yağmurun uykumuzu getirmesine sebep oluyor. Yağmur, doğadaki pembe gürültüye tek örnek değildir. Diğer örnekler arasında hışırdayan yapraklar, rüzgar ve kendi kalp atışınızın sesi yer alır. Gürültünün renkleri, tedavide kullanılan sesler hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz. 

Elbette insan vücudunu etkileyen tek hava durumu yağmur değildir. Kış aylarında da birçok bölge daha az güneş ışığı görür. Bu, sinirlilik ve uyuşukluğa neden olabilir. Birçok kişi Mevsimsel Duygusal Bozukluk denen bir durum yaşar, bu da bu süre zarfında depresyon yaşadıkları anlamına gelir.

Soğuk aylarda daha fazla insanın hastalandığını hiç fark ettiniz mi?

Çünkü dışarıda hava soğuk olduğunda grip gibi hastalıklar daha kolay büyür ve yayılır. Kış aylarında ortalama olarak daha fazla felç ve kalp krizi vakaları görülür.

Bunun tam tersi insanlar genellikle yaz aylarında daha düşük tansiyon yaşarlar. Artan güneş ışığı, vücudun serotonin oluşturmasına ve ruh halinin yükselmesine neden olur. Ayrıca keyifli bir günde dışarıda vakit geçirmek yaratıcı düşünceyi artırır.

Hiç yağmurlu bir günde uzun bir şekerleme yaptınız mı? Bugün güneşli havaya sahip olacak kadar şanslıysanız, dışarıda biraz zaman geçirmeyi deneyin!

 

 

 

Kaynak
Wonderopolis

Binnur Ünal

Sürekli olarak yer değiştirme isteği olan göçebe kişilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu