Merhaba, bu WordPress Kullanım Rehberi ; daha önce hiç web sitesi deneyimi olmayıp kendi blog sitesini oluşturmak isteyenlere yardımcı olabilmesi için hazırlandı. Blog yazarak nasıl binlerce lira kazanabilirsiniz? başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmaksızın Blog siteni oluşturmak için WordPress kafanı en az ağrıtan ve en güvenilir alt yapı olarak karşımıza çıkar.
Elbette WordPress alt yapısı ile oluşturacağınız Blog Siten bir Hosting Firması sunucularında barınmalıdır. Bu da bizi ikinci ana konumuza getiriyor. Web siteniz için öncelikle bir www. alan adı tescil etmeli ve bu alan adınızla bağlantılı olarak çalışacak bir de Hosting (Barınma) hizmeti satın almalısınız. Hosting nedir ? Türkiye’nin En İyi Web Barındırma Şirketi hangisidir? başlıklı yazımızdan ise WordPress Hosting konusunda bilgi alabilir, 20 yılı aşkın sayısız Hosting firması ile çalışmış olmanın getirdiği kullanıcı deneyimi de göze alınarak şiddetle çalışmanı tavsiye ettiğimiz firma hakkında bilgi alabilirsin.
YÖNETİM PANELİ GİRİŞ EKRANI
Hosting firmasından bir WordPress Hosting paketi satın aldıktan sonra Hosting firması size Web sitenizi kontrol etmenizi sağlayacak Yönetici bilgilerini iletir. Bu bilgileri kullanarak www.webadresiniz.com/wp-admin adresinize giriş yaptığınızda karşınıza aşağıdaki giriş paneli gelir. Bu alana Hosting firmasının vermiş olduğu Kullanıcı adı ve Şifresini yazarak giriş yapıyoruz.
Giriş Paneli
1- Dil, Tarih, Saat gibi Temel Ayarlar
Hosting satın aldığınızda Firma sizin için web sitenizin kurulumunu varsayılan ayarlarla otomatik olarak gerçekleştirir. Varsayılan ayarlar Amerika Birleşik Devletleri ‘nin dil, tarih ve saat formatıyla kurulu olarak karşımıza çıkar. Ekranın solundaki “Settings” ayarlar sekmesine tıklayarak öncelikle sitemizin varsayılan dilini İngilizce’den Türkçe’ye çevirelim.
Site Language, kutucuğundan Türkçe seçeneğini seçip ardından “Update” diyerek değişikliği kaydedelim. Sitemizi artık Türkçe olarak kullanabiliriz.
WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) :
Bu iki alanla ilgili herhangi bir değişiklik yapman gerekmez. Çünkü Hosting firman, satın aldığın WordPress Hosting kurulumu sonrasında bu ayarlar kurulu şekilde teslim edilir. Burada ayarda yapacağın hatalı bir işlem web siteni erişilemez hale getirebilir. Orta ve ileri seviye WordPress kullanıcıları için bir ayardır.
Site Başlığı: Bu başlık sitenizin arama motorunda görüleceği başlıktır. Çok uzun olmamalıdır. Örneğin; bu alana bloğunuzda ne hakkında yazacaksanız bununla ilgili ipuçları verebilirsiniz. Deniz’in Ahşap Atölyesi gibi. Deniz’in Mutfak Sırları gibi. Daha yaratıcı ve hatta mizah dolu bir başlık da kullanabilirsiniz. Bu sizin web siteniz. Unutmayın tamamen özgürsünüz!
Slogan: Slogan kısmına tek cümlelik bir sloganın varsa şayet yazabilirsin.
Üyelik: Bu ayardaki kutucuğu işaretlemeyin. Buna ihtiyacın olmayacak. Blog sayfanın tek kullanıcı hesabı senin olmalı. Hem böylelikle veritabanında gereksiz yükler de oluşmayacak.
Tarih ve Saat Ayarları: Tarih ve saat formatının nasıl görünmesini arzu ediyorsan buradan dilediğin formatı seçebilirsin.
Temel ayarlar buraya kadar. Şimdi biraz daha derin ayarlara ineceğiz.
2- Kalıcı Bağlantı Ayarları
Bu ayar son derece önemli. Yukarıda da gördüğün gibi bu ayarı “Yazı ismi” olarak seçmelisin. Kısaca bu ayarın ne işe yaradığını izah edelim. Kalıcı bağlantı, sen bir yazı yazıp bunu yayınladığında WordPress bu yazı için bir kalıcı adres bağlantısı oluşturur. Bu bağlantının www.webadresin.com ‘un devamında nasıl görüneceğini belirler. Örnek olarak; “Birbirinden Başarılı 10 Bahçe Tasarımı” adlı bir yazı yayınladığını düşünelim. Bu ayarı “Yazı ismi” olarak ayarladığında bu yazının kalıcı bağlantısı; www.webadresin.com/birbirinden-basarili-10-bahce-tasarimi olarak oluşur.
Google’ın hoşuna giden bu bağlantı formatı, olmazsa olmaz ayarımızdır.
Kategori ve Etiket Bağlantı Ayarı
Aynı sayfanın biraz altında Kategori ve Etiket için varsayılan bağlantı isimlerinin İngilizce olduğunu göreceksiniz. Bunları silip yerlerine Türkçe karşılıklarını yazarak “Değişiklikleri Kaydet” diyerek bu sayfadaki işimizi bitirmiş oluyoruz.
Tartışma Ayarları (Yorum Ayarları)
Tartışma ayarlarında, yazdığınız yazılara insanların hangi şart ve koşullarda yorum yapabileceği ayarlanır. Bu ayarları özgürce yapılandırabilirsin. Ancak bazı ayarlar var ki bunlar zararlı spam (gereksiz) yorumlardan kaçınabilmen için seçili olmalıdır. Örneğin; Yorum yayınlanmadan önce el ile onaylanmalı seçeneğini seçerek yapılan bir yorumun senin onayın olmadan yayınlanmasının önüne geçebilirsin.
TEMA YÜKLEME
Tema, web sitenizin ziyaretçilere görüneceği tasarımdır. Ücretli temalar da var olmakla birlikte gayet başarılı ücretsiz temalar da mevcuttur. Biz bu yazımızda sana masraf çıkarmak niyetinde değiliz. Zaten başına bir WordPress Hosting paketi çıkardık. Artık sana bir kuruş daha ödetmeyi düşünmüyoruz. 🙂
Menüden “Görünüm” sekmesine gel, açılan yeni menüde ise “Temalar” sekmesine tıkla. Karşına gelen sayfanın yukarısında yer alan “Yeni Ekle” butonuna tıkla. Eğer doğru sıralamayı yaptıysan yukarıdaki gibi bir ekran karşına gelecek. Buradan “Popüler” başlığına tıkladığında karşına Popüler Temalar listelenecek.
“Tema Ara..” adlı tema arama kutucuğuna “ColorMag” yaz. ColorMag sana tavsiye edeceğimiz bir blog dizaynıdır. Sen eğer istersen başka bir tasarım da seçebilirsin. Ancak sana tavsiye ettiğimiz bu seçeneğin bulabileceğin en iyi seçenek olduğu konusunda bize güvenebilirsin. Karşına tema’nın ön görüntüsü geldiğinde “Kur” diyerek temayı kurmaya başlayabilirsin.
Temayı Aktifleştir
Kurulum tamamlandıktan sonra ekranda aşağıdaki gibi bir uyarı geldiğinin göreceksin. “Get started with ColorMag” tıklayarak temanı aktifleştirip ardından demo içeriği ekleyeceğiz. Böylelikle tasarımı hazır halde bloğumuz oluşmuş olacak.
Yönetici menüsünde “Görünüm” altında Demo Importer ‘a tıkla. Ardından mavi renkteki ColorMag için “Import” seçeneğini tercih et.
Hatırlatma metnini “Confirm” diyerek onayla. Burada onayladığınız şeyin ne olduğunu da izah edelim. Demo içerik web sitenize yüklendiğinde içerik olarak resim ve yazılar da birlikte eklenecektir. Haliyle Telif hakkında sahip resimler de bu demo ile birlikte gelmektedir. Demo içeriği ekleme sebebiniz , gerek sayfaların oluşturulması gerekse yazı mantığının nasıl olduğunu anlamanıza yardımcı olmak içindir. Daha sonra bu demo içeriklerin yerini kendi yazılarınızla doldurmak ve demo içerikleri sitenizden yavaş yavaş tamamen silmeniz gerekir.
Site Tasarımınız ana hatlarıyla hazır!
Şimdi sıra web sitenizin Menülerini, Kategorilerini kendi arzuna göre düzenlemek. Menüleri düzenlemek için “Görünüm > Menüler” sekmesinden ulaşıp düzenleyebilir, Kategorileri ise “Görünüm > Kategoriler” sekmesinden düzenleyebilirsin. Tavsiyemiz Kategorileri akıllıca yalnızca ana konulara göre tasnif etmendir. Örneğin blog siten sadece EDEBİYAT üzerine bir blog olacaksa kategorilerini Edebiyatı oluşturan alt başlıklar altında kategorilendirme yapabilirsin. Mesela, Divan Edebiyatı , Nazım Edebiyatı, Halk Edebiyatı vs. ayrı ayrı kategoriler oluşturabilirsin. Veya genel konuları ele alan bir blog yapacaksan şayet ele alacağın her bir konuyu ana başlıklar altında kategorize edebilirsin.
Menülerini ve Kategorilerini de ayarladıktan sonra geriye sadece sana bol bol yazmak kalıyor.
Blog ile nasıl kazanabilirim?
Yazılarınının sayısı yüzlerce hatta binlerce sayıya ulaştıktan sonra dilersen bloğun üzerinden Google Adsense reklamları aracılığı ile kazanç da sağlayabilirsin. Blog yazarak ayda 5000 TL nasıl kazanabilirsin? başlıklı yazımızı inceleyerek blog üzerinden kazanmaya dair püf noktaları hakkında fikir edinebilirsin.
SEO Nedir? Yazılarımın Google aramalarında nasıl görünmesini sağlayabilirim?
Blog sitemiz hazır, yazmaya da başladık. Her şey bizim gözümüzden iyi gibi görünüyor. Peki ya Google ve google üzerinden arama yapan diğer kullanıcılar gözünden nasıl görünüyor? Bu konu başlı başına apayrı bir konu olarak ele alınması gerektiği için size SEO konusuyla ilgili ayrıntılı bir yazı hazırlıyoruz. Bağlantısını ise buradan paylaşacağız. Takipte kalın.