Vivenzio Hydriası kompozisyonuna dair bilgileri bu yazımızda sizin için derledik. İki dikey bir yatay kulp eklentisi ile bir çeşit su kabı olan hydria, antik çağlarda oldukça geniş bir kullanım alanına sahipti.
Kırmızı figür tekniğinde yapılmış olan Vivenzio hydriasında Troya savaşının çeşitli kesitleri vazonun omuz kısmında panoramik şekilde betimlenmiştir. Kleophrades (M.Ö. 500- 480) imzalıdır ve M.Ö. 480 yılına tarihlemek mümkündür.
Priamos’un Ölümü
Sahnenin ortasında, palmiye figürünün hemen sağında, Truva şehrinin son kralı Priamos bir sunakta oturur vaziyette verilmiştir. Kucağında ölmüş olan torunu Astyanax kanlar içinde uzanmaktadır. Kanayan başını tutan Priamos’a doğru gelen, sağ eli Priamos’un omzunda sol eli ile kılıcını hamle yapmak üzere kaldırmış olan savaşçı efsaneden bildiğimiz üzere Neoptolemos’tur.
Sağa doğru devam eden sahnede; Hektor’un eşi Andromakhe’nin bir Yunanlıya saldırdığını görürüz. Dizlerinin üstünde betimlenmiş Yunanlı asker ve hemen sonrasında ayakta iki eliyle bir sopayı hamle yapmak üzere kaldırmış olan Andromakhe yer alır.
Sağa doğru devam eden sahnede ise Theseus’un çocukları Akamas ve Demophon’un büyükanneleri Aithra’yı kurtarmaları efsanesi betimlenmiştir.
Kasandra ve küçük ajax efsanesi
Vivenzio Hydriası omuz kısmında palmiyenin soluna bakalım. Ayakta resmedilmiş Promachos tipi Athena heykeli atribülerinden kolayca tanınır. Miğfer, kalkan ve mızrak gibi detaylar Tanrıça Athena‘ya özgüdür. Heykelin arkasında başlarını ellerinin arasına almış iki adet ağıt yakan kadın figürü oturur biçimde verilmiştir. Heykelin solundaki Priamos’un kendisine kehanet verilen kızı Kasandra’dır. Çıplak bir şekilde heykelin eteklerine kapanmıştır . Kasandra’nın solunda, ayakta Kasandra’yı saçlarından tutarak çeken figür küçük Ajax’dır (aias). Troya savaşına Yunanlıların tarafında katılmıştır. Efsaneye göre Aias, rahibe Kasandra’yı, Athena tapınağından sürükleyerek çıkartmış ve tecavüz etmiştir. Kasandra savaşın sonucunu görmesine rağmen kimseyi gördüğü şeylerin yaşanacağına inandıramamıştır.
En soldaki son sahnede ise Troya kraliyet ailesinden Ankhises ile tanrıça Aphrodite‘nin oğlu Aeneas vardır. Babası ve oğlu Askanios’u alarak Truva’dan kaçtığı sahne resmedilmiştir. Vergilius’un anlatımıyla günümüze ulaşan efsaneye göre; Aeneas Troya savaşı sürerken babası, oğlu ve yandaşlarını yanına alır. Troya’dan ayrıldıktan sonra, uzun süren yolculuk sonunda ileride Roma kenti olacak kenti kurmuştur.
Vergilius’un anlatımıyla Aeneas efsanesi özetine buradan ulaşabilirsiniz.
GÖRSEL: https://www.storiaromanaebizantina.it/lhydria-vivenzio/