Avokado Mersin ilinde Muz kadar yatırım gerektirmediği için düşük maliyetli alternatif bir ürün olma yolunda ilerliyor ancak Avokado Yetiştiriciliği hassas bir iş. Bu nedenle bahçe kurulurken dikkatli olunması ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerekir.
Avokado Yetiştiriciliği ‘nde dikkat edilmesi gerekenler
Avokado Yetiştiriciliği için iklim, toprak ve sulama suyu analizi çok önemli, uzun süre don gören ve taban suyu bulunan tuzlu, kireçli, ağır topraklar tercih edilmemeli. “Hafif don gören yerlerde de dayanıklı çeşitler seçilmeli. Mümkün mertebe güneye bakan eğimli yamaçlar tercih edilmelidir. Anamur ve Erdemli arasında nadiren don görülmekle birlikte Tarsus tarafında sıklıkla don görüldüğünden yetiştirilen çeşitler dona dayanıklı türlerden oluşmalıdır. Aksi takdirde emeklerimiz ve zamanımız boşa gider.
250-300 rakıma kadar Avokado tarımı yapılabildiğini, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke, Erdemli, Mezitli ve Yenişehir ilçelerimizde mikroklima iklime sahip yerler uygun. Bilinenin aksine Avokado aşırı suyu sevmez. Yetiştiriciliğinin şlk yıllarında güneşten ve aşırı rüzgarlardan korunması ve aşırı sulanmaması gerekiyor.
Çekirdekten Avokado Yetiştirme
Size Avokado yetiştirme hakkında en temel püf noktalarını aktardık. Dilerseniz şimdi de satın aldığınız Avokado çekirdeğiyle nasıl avokado yetiştirebilirsiniz bundan bahsedelim.
-Tükettiğiniz Avokadonun çekirdeğini çıkarın. İyice yıkayıp, kurutun.
-Çekirdeğin tombul kısmı aşağı gelecek şekilde tutun ve çevresinde eşit olacak şekilde 3 yerden fotoğraftaki gibi tutturun.
-Ardından kürdanlı avokadonuzu yarım su bardağı su doldurduğunuz bardağa yerleştirin.
-Avokadonun yarısı suyun içinde, diğer yarısı dışarıda olmalı. Su hizası kürdanların altında kalmalı.
-Bardağı doğrudan güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında bir yere yerleştirin.
– İlk filizin çıkması yaklaşık 3-6 hafta kadar sürer. Hemen ardından da yukarıdan patlatacak ve filizler ve ardından yapraklar oluşacaktır.
-Bu süreçte suyu azaldıkça su eklemeyi unutmayın.
-Avokadonuz dallanıp yeşillendikten sonra 20-25 santim genişliğinde bir saksıyı toprakla doldurun. Tohumun ekildiği toprağı torf, kum ve perlit karışımından hazırlayın.
-Ortasını açıp avokadonuzun çekirdeğini koyun. Kökten çıkan filizler toprak altında kalacak ama avokado çekirdeği de çok az toprak üstünde kalacak şekilde yerleştirin. Üzerini kapattıktan sonra sulayın.
-Avokadonuzu oda sıcaklığında güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
-Toprağı sürekli nemli olmalı ama sulamada da çok aşırıya kaçmamalısınız.
-Eğer avokado yapraklarınız sarıya dönerse, çok fazla sulamış olabilirsiniz. Bu durumda sulamayı kesip toprağın kurumasını bekleyin.