Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır konusuna hızlıca gireceğim. Ancak konuya girmeden önce bir iki satır laflayalım bakarsınız bir soğuk cüzdana ihtiyacınız bile olmadığına karar versiniz. Öncelikle kripto para borsaları üzerinden Dönemsel al-sat yapıyorsanız bir soğuk cüzdana pek de ihtiyacınız olmayabilir. Ama uzun süre elinizde kripto varlıklar tutuyorsanız yada alım satımlarınızı Merkeziyetsiz (Decentralized) platformlar üzerinden gerçekleştiriyorsanız güvende hissetmeyebilirsiniz.
Bu tür yüksek risk içeren işlemler yapıyorsanız ve haliyle Kripto varlıklarınızın güvenliğinden endişe ediyorsanız Soğuk cüzdan kullanma zamanınız gelmiş demektir.
Örneğin ben yıllardır FTX, Binance ve KuCoin borsaları üzerinden işlem yapıyorum. İşlemlerimi sadece bu borsaların içinde gerçekleştirdiğim sürece bir soğuk cüzdan ihtiyacı hissetmiyorum. Ama..
Borsaların dışında bir DEX platformu kullandığımda, Defi işlemler yaparken bu Staking olur Lending olur kimseye yapmasını önermediğim ara sıra yaptığım “Farming” gibi işlemleri yaptığım platformlar için bir soğuk cüzdan neredeyse şarttır.
Bu işlemlerin yapıldığı Uygulamalar güvenilir olabilir. Burada bir sıkıntı yok. Ancak bu platformları bir şekilde hackleyip bilgilerimizi çalabilecek şahıslar güvenilmez. İşin ucunda “yazılım” olduğu sürece Hack riski daima olacaktır. Bu olasılığı ortadan kaldırmanın yada minimize etmenin tek yolu cüzdanlarımızın bir soğuk cüzdan ardında çalıştırılmasıdır.
Soğuk Cüzdan nereden alınır?
Malum yurt dışından gelen her ürün çok maliyetli oluyor. Anlıyorum kafanızı; gümrük vergisi nasıl olacak? Kargo nasıl olacak? Bu sorular meşgul ediyor. Ama tüm bunları bir sorun olarak görmekten kaçınmanızı şiddetle öneririm. Zira güvenilir satıcılardan temin edilmeyen soğuk cüzdanların yazılımlarıyla oynanmış olabiliyor. Yazılımıyla oynanan soğuk cüzdanınız içerisindeki tüm varlıkların çalınabildiği ile ilgili internet üzerinden pek çok şikayeti okuyabilirsiniz. Öncelikle şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bir soğuk cüzdan o soğuk cüzdanın doğrudan üreticisinden alınmalı. Bakınız distribütör falan da demiyorum. Doğrudan kaynağından alın.
Ledger Nano S ve Ledger Nano X ‘i Fransa’da yer alan Orijinal satış mağazasından satın alırken 3-4 gün kargo süresi gösterdi. Ancak araya hafta sonu girdi vs. derken bu süreç 7 güne uzadı. Kargo Türkiye’ye ulaştığında DHL firması bizden verginin ödenmesini talep ediyor ödeme yapılınca gümrükten geçen ürün adrese doğru yoluna devam ediyor.
1 dakikada Gümrük Vergisi Ödemesi
Nano S için gümrük vergisi 150 TL çıkarken Nano X için ise 280 TL (2021 Aralık) vergi ile Ülkeye girişleri yapıldı. Vergi ödemesi de o kadar basit ki anlatamam. Her şeyi DHL sizin için hallediyor. Gümrük vergisinin ödemesi için e-posta adresinize bir ödeme bağlantısı gönderiyor bu bağlantıya tıklayarak online olarak gümrük vergisini ödüyorsunuz. Bitti gitti. Hepsi bu kadar. Sonraki nihai adım ise, ürünün adrese teslim edilmesi.
Şimdi gelelim Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır ? cevabına
Ürün kapalı kutuda baya baya jelatinli elime ulaştı. Ürünün ambalajını açtığınızda çıkacak olan her şeyi bir kenara ayırın. Bir kullanım kılavuzu 3 adet de güvenli kelimelerin yazılacağı kartlar çıkıyor. İşlemleri onaylarken kullanmamız gerekecek bir USB kablosu da kutudan çıkıyor. Bu kabloyla cihazımızı bilgisayarımıza bağlıyoruz.
İlk Kurulum
Buraya dikkat ediin (çok önemli) !!!
İlk olarak Bilgisayarınıza Ledger Live uygulamasını indirmelisiniz. Ancak indireceğiniz bu uygulamanın Ledger’ın orijinal sitesinden indirdiğinize emin olun! İndirmeye başlamadan önce adres çubuğunda https://www.ledger.com/ledger-live/download/ adresinin yazdığından emin olun. Farklı bir kaynaktan kesinlikle hiçbir uygulama indirmeyin, kurmayın ve kullanmayın! Tüm varlıklarınızı garanti kaybedersiniz. Hiç şüpheniz olmasın.
Ledger Live uygulamasının Ledger kaynağından indirdikten sonra kurulumunu tamamlayın. Kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı başlatın. Uygulama size “Terms of use” , kullanım koşulları metnini onaylamanızı ister. Tikleri işaretleyerek bunu onaylararak devam edin.
Sonraki adımda Bilgisayarımıza bağladığımız soğuk cüzdan modelini seçeceğiz. Nano S ise Nano S seçip kuruluma devam ediyoruz. İlk kez kurulum yapacağımız için ”Setup a new Nano S” yeni bir Nano S Kurulumu yazan yere tıklıyoruz.
Ledger Nano Live bizlere tanıtıcı ve eğitici birkaç Slayt gösteriyor. Bunları okuyup devam ediyoruz. Sonrası ki ekranda ise elimize bir kağıt kalem alıp 24 kelimeden oluşacak güvenlik anahtarlarımızı kaydedeceğiz.
Buraya dikkat ediin (çok önemli) !!!
Bu işlemi yaparken katiyen aceleci olmayın. Bırakın kelime-kelimeyi , harf-harf kontrol ederek bu 24 kelimeyi doğru bir şekilde kaydedin.
24 adet güvenli Kelimeleri kaydettiken sonra Ledger Live sizden bu kelimeleri doğru sırayla Soğuk Cüzdanın menüsünden onaylamanızı ister. Aynı şekilde dikkatle, doğru sırayla bu kelimeleri onaylıyorsunuz. 24 kelime de onaylandıktan sonra Soğuk Cüzdanınız kullanıma hazır.
Soğuk Cüzdan İçine Coin/Token NFT nasıl atılır?
Öncelikle şunu anlamanız gerekiyor. Her coin/token yada NFT her ağ üzerinden transfer edilemeyebilir. Haliyle soğuk cüzdanınıza göndermek istediğiniz coine ait uygulamasını kurmanız gerekiyor. Örneğin SHIB gönderecekseniz bunun uygulamasının yüklemelisiniz. Yada coin ve tokenlerinizin tamamı Solana ağında yer alan coinlerse şayet sadece SOLANA uygulamasını kurararak tüm Solana ağı coinlerinizi soğuk cüzdanınıza atabilirsiniz. Aynı şey diğer ağlar için de geçerlidir. ETH, Avax, BSC gibi ağlara ait uygulamaları kurararak bu ağlara ait token yada coinleri soğuk cüzdanınıza atabilirsiniz.
Birden çok ağa ait coin/token yada NFT nasıl ekleyebilirim?
Soğuk cüzdanınızın içine birden çok uygulama kurabilirsiniz. Örneğin aynı anda hem Solana, hem Binance Smart Chain kurabilir ve bu her iki ağın da coinlerini aktarabilirsiniz.
Web 3.0 Uygulaması : Presearch ile para nasıl kazanılır? Pre Coin nedir? Uygulama nasıl çalışır?
Web 3.0 uygulamalar ilgini çekiyorsa bu konuya da göz atabilirsin.
Soğuk Cüzdanı Sıcak Cüzdanla bağlamak
Bazı uygulamalar sıcak cüzdan kullanmanızı gerektirebilir. Böyle durumlarda sıcak cüzdanınızı soğuk cüzdanınız ile korumaya alabilirsiniz. Bunu yapmak için “Ledger iile Metamask bağlama, Ledger ile Phantom bağlama” konularına göz atabilirsin.
Abi ben “Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır” sorusuna yanıt alamadım. Soğuk cüzdan kurulumu anlatımından hiçbir şey anlamadım derseniz şayet; şurada Ledger’ın kurulum videosunu da bırakıyorum adım adım kuruluma ait görüntüleri takip edebilirsiniz.