ARKEOLOJİ

Arkeolojide Seramik Buluntu Çizimi Nasıl Yapılır?

Seramik buluntu çizimi nasıl yapılır?

Arkeolojide seramik buluntu çizimi ülkeden ülkeye değişse de genellikle belli başlı teknikler vardır. Seramik arkeolojik kazılarda en çok ele geçen materyaldir. Hepimiz uzaktan eğitim sürecinde bir takım aksaklıklar yaşıyoruz ve çoğumuz kaynak bulmak konusunda zorlanıyoruz. Bende benzer aşamalardan geçtiğim için size bu yazımda arkeolojik çizim tekniklerinden seramik buluntu çizimi hakkında bilgiler vermek istedim.

Öncelikle seramik çizimi için gerekli malzemelere bir bakalım;

a) Çeşitli uç kalınlıklarına sahip kurşun ve rapido kalem seti,
b) Silgi,
c) Milimetrik kağıt,
d) Aydınger kağıdı (kopya kağıdı),
e) Çeşitli büyüklüklerde cetvel,
f) Lehim teli,
g) Metre,
h) Gönye,
ı) Kumpas,
j) Profil tarağı olarak sıralayabiliriz.

İzdüşüm Belirleme

Bir seramiği kâğıda aktarırken öncelikle parçayı yakından ve ayrıntılı incelemek gerekir. Tüm detayları ile gözlemledikten sonra ilk olarak parçanın izdüşümü alınır. Parça ağızını zemine tam oturtmak parçanın duruş biçimini anlamanıza yardımcı olacaktır. Yanlış belirlenen izdüşüm ile ortaya çok farklı formlar çıkabilir.

Parçanın ağız çapını belirleme

Parçanızın ağız çapını hazır şablonla belirleyebileceğiniz gibi üç nokta yönteminden de faydalanabilirsiniz. Tavsiyem üç nokta yöntemi ile yapmanız olur çünkü kırık ve küçük ağız parçalarında hazır şablon çoğunlukla yanıltıcı olur. Ağız çapı belirleme ile ilgili videomuzu yazının altında sizinle paylaşıyoruz.

Ağız çapı belirleme işleminin ardından parçanın korunmuş yüksekliği alınır. Kâğıda önce yatay olarak ağız çapı ve bunun tam orta noktasından dikey olarak korunmuş yükseklik çizilir. Parçanın kaidesinin çapı da hesaplanarak elde ettiğimiz ‘T’ çizgisinin altına orta alınarak yatay bir biçimde çizilir.

Daha sonra parçanın dış kontürü lehim teli yardımı ile ya da varsa profil tarağı ile alınarak çizdiğimiz ağız çapı çizgisinin başlangıç noktasından başlayarak kâğıda geçirilir. Bunu yaparken size başta bahsettiğim parça izdüşümüne dikkat edilmelidir. Resmin sol tarafında profil ve iç görünüm yani kesit görünümü, sağ tarafta ise parçanın dış görünümü yer alır. Eğer varsa kulp eklentisi de iç kesit kısmına cizilmelidir. Gerekli cidar ölçüler kumpas yardımı ile alınarak yükseklik çizgimizin sol tarafına referans noktalar belirlenir ve parçanın kontürü lehim teli yardımıyla çizilir.

Bunun gibi Arkeolojik Çizim Teknikleri ile ilgili eğitici yazıların devamını istiyorsanız yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Arkeolojik Çizim Teknikleri : Dip Çizimi

Yarıçap Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

 

Binnur Ünal

Sürekli olarak yer değiştirme isteği olan göçebe kişilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu