Salyangozlar neden tuza reaksiyon gösterir hiç merak ettiniz mi? Küçükken hiç salyangozlara ve sümüklü böceklere tuz döktünüz mü? Biliyorum can sıkıntısından değil, muhtemelen meraktan. Belki de bahçenizdeki yeşillikleri koruyordunuz. Eminim şuan yaptığınız şeyin zalimce olduğunu düşünüyorsunuz.
Peki salyangozlar neden tuza reaksiyon gösterir?
Bir salyangozun üzerine tuz döktüğünüzde, su salyangozun vücudundaki hücrelerden osmos adı verilen bir işlemle çok hızlı bir şekilde çekilir. Kurudukça salyangozun vücudu kendini korumak için sümüksü bir madde üretir. Kabarcıklanma, balçıktan gelir ve salyangoz büzüşürken vücudundan dışarı çıkmaya zorlanır. Salyangoz üzerine yeterince tuz dökülürse, hızlı bir şekilde dehidrasyondan ölür. Vücudumuzun kabaca %55-60‘ı sudur.
Şimdi sadece birkaç dakika içinde vücudunuzdaki suyun yarısını kaybettiğinizi hayal edin. Aslında salyangozun başına gelen budur. Neyse ki, vücudumuzun suyunu bu şekilde kaybetmemizi engelleyen bir cildimiz var. Bu sayede elimizde bir yığın tuzu sorunsuz bir şekilde tutabiliriz. Bununla birlikte, açık bir yaranın üzerine tuz dökerseniz, suyun osmos yoluyla hücrelerinizi bu kadar çabuk emmesinin nasıl bir şey olduğunu sizde hissedebilirsiniz. Salyangoza olan da maalesef budur.
Şimdi gelin kara salyangozlarının pek bilinmeyen özelliklerine bakalım.
Büyüyen kabukları!
Su ve nemin olduğu koşullarda her yerde karşımıza çıkabilen salyangozların kabukları da onlarla birlikte büyümeye devam eder.
Salyangoz kabuğunun yapısında kalsiyum karbonat vardır.
Eros’un oku!
Salyangozlar hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahip birer hermafroditdirler.
Çiftleşme esnasında erkek rolünü alan salyangoz dişi rolündeki salyangoza kalsiyumdan oluşan bir çeşit ok saplar. Böylece dişi tekrar başka bir salyangoz ile çiftleşemez ve erkeğin spermleri ile döllenme olur.
Dişli Dil Yapısı!
Salyangozların dişli bir dil yapısı vardır. Bir salyangozunun dili üzerinde sıralı halde 14.000’in üzerinde diş vardır.
Kulakları yoktur, sağırdırlar!
Salyangozların kulakları yoktur duyamazlar. Çoğu salyangoz türünün iki tane uzun anteni ve antenlerin uç kısımlarında gözleri vardır. Altta da iki kısa anteni bulunan salyangozlar bu sayede koku alır ve etraftaki titreşimleri hissetmek için bu antenleri kullanırlar.
Tıbbi Yapıştırıcı
Araştırmacılar, deniz salyangozlarının dalgalara rağmen kıyıdaki kayalara yapıştığını fark edip bunu sağlayan salgıyı taklit eden bir yapıştırıcı geliştirdiler. Şimdilik yalnızca domuz kalplerinde test edilmiş olan bu tıbbi yapıştırıcı, kalp ile ilgili hasarların onarımında kullanılmak üzere geliştirilmektedir.
Bunlar tuz altında biz “adanalılar ve deniz anaları” da güneş altında eriyor