CAFE ROTA

RC uçak yapımı : MIG-29 yapıyoruz

RC uçak yapımı projemizle gökyüzünde süzülen bir RC uçağımız olsa fena mı? Değil elbette. Ancak günümüzde pahalı bir hobi olduğu bilindiği için bir çoğumuz genelde bu hobiye uzaktan bakıp, yalnızca izlemekle yetiniyor. Haklılar da bir yerde. İlk uçağım CESSNA 182 idi. Yıllar önce dolar kuru henüz 1,9 TL civarlarında iken bu hazır RC modeli 185 TL gibi bir fiyata almıştım. Ne yazık ki şuan aynı uçağın (2020) fiyatı 1.398 TL ‘den satılıyor. Köpük malzemeden yapılmış bir oyuncak için az bir para değil bu.

İşin özü eğer bu yazıyı okuyorsanız ve gerçekten bu hobiyi yapmak istiyorsanız nereden başlamanız gerektiği ile ilgili sizlere ışık tutmak istiyorum. Bu hobiyi kendiniz ve varsa çocuklarınız ile tatillerinizin vazgeçilmez etkinliklerden biri haline getirebilirsiniz.

Hiç RC deneyiminiz yok mu? Daha önce hiç RC uçak uçurmadınız mı?

Bu soruya evet olarak yanıt veriyorsanız şayet, öncelikle bu yazıda tarifini vereceğim uçağın yapımına geçmeden önce mutlaka bir Simülasyon Kumandası satın alıp, ilk iş olarak simülasyon çalışmalısınız. Uçuş hakimiyetinde kendinizi geliştirdikten sonra “Akrobasi Uçakları” dışında herhangi bir uçağı uçurmaya hazır hale gelmişsiniz demektir. Akrobasi uçakları: şov amaçlı uçuşlar için üretilen, normal uçak aerodinamikleri dışında hareketler sergileyebilen, kontrolü zor uçaklardır.

Simülasyon Kumandası nedir?

Simülasyon kumandası Radyo Kontrollü araçları kontrol eden kumandalarla özdeş kontrol mekanizmalarına sahip ancak bilgisayarlara bağlanan ve uçuş simülatör programları ile birlikte çalışan bir eğitim kumandasıdır. Bu kumandalar ile RC araçlar kontrol edilemez. Bir alıcıya sahip değildirler. USB ile bağlantı kurarlar. Fiyatları (2020) 250 TL civarındadır.

Simülasyon yapmadan RC uçak uçursam ne olur?

Bu hiç direksiyon eğitimi almadan araba kullanmaya benzer. Mazur görürsünüz ki sonu, kaçınılamaz bir şekilde kazadır. Kaldı ki gökyüzünde farklı dinamikler de söz konusudur. Bu simülasyonlarda farklı yönlerden, farklı şiddetlerle esen rüzgarlara karşı RC Uçak simülasyonları yaparak uçağınızın o an gökyüzünde, hava şartlarına karşı verdiği tepkilere, refleks olarak karşı tepkiler vererek uçağınızın kontrolünü sağlarsınız. Tüm bunlar Simülasyon eğitimi ile mümkündür.

Eğer RC uçak deneyiminiz varsa buyurun. RC uçak yapımı tarifimize başlayalım.

Size uçuşu gayet stabil ve hızlı olan Rus uçağı MIG-29 tarifi vereceğim. Planları numaralandırarak adım adım neler yapmanız gerektiğini ayrıntılarıyla  vereceğim. Öncelikle gerekli malzemeleri temin etmekle başlayalım. Bu malzemeleri ben Koçtaş’tan temin ediyorum. Ancak fiyat konusunda daha uygun alternatifler bulursanız tabi ki tercihinizi fiyatı uygun olan yerden yana değerlendirin.

Gerekli Malzemeler

Malzemeleri iki sınıfta ayıralım. Bunlardan biri çevremizdeki market ve kırtasiyelerden temin edebileceğimiz malzemeler olarak “Yapı Malzemeleri” bir de Uçağımızın uçmasını sağlayacak Fırçasız Motor, Hız Kontrol Ünitesi (ESC), Elektronik ve Elektro Mekanik aksamları oluşturan “Teknik Malzemeler” olarak iki sınıfta ele alacağız.

Yapı Malzemeleri

1- 6mm Depron Plaka (2 Adet)

Hatalı kesim yapabileceğinizi düşünüyorsanız yedek olarak +1 adet fazladan alabilirsiniz.
Depron nedir? diye sorarsanız depron bir yalıtım malzemesidir. Herhangi bir yapı markete girdiğinizde doğrudan “Depron” aradığınızı görevlilere söylerseniz size yardımcı olacaklardır. 3mm , 6mm, 10mm gibi farklı kalınlıklarda satılırlar. Biz 6mm kalınlığını tercih edeceğiz.

2- Maket Bıçağı

Klasik bir maket bıçağı yeterli olacaktır. Ancak keskin olduğundan mutlaka emin olun. Keskin olmayan bir bıçakla Depron üzerinde muntazam bir kesim elde etmek mümkün olmayacaktır.

3- Sıcak Silikon + Tabanca

Yapıştırma işlemini sıcak silikon ile yapacağız. Bu yöntem en ekonomik ve en sağlam yapıştırma  yöntemidir. Ancak tek yol değildir. Evinizde hali hazırda Epoksi yapıştırıcı varsa şayet epoksi yapıştırıcı da kullanabilirsiniz. Farklı yapıştırıcılar da kullanabilirsiniz ancak Depron üzerinde nasıl bir kimyasal reaksiyon göstereceğini anlamak için kullanmadan önce mutlaka küçük bir depron parçası üzerinde deneme yaparak yapıştırıcının depron’u eritip eritmediğini veya yapıştırıp yapıştırmadığını test etmelisiniz.

4- Bant

Bant sadece ve sadece uçağımıza hareket verecek olan Aileron ve Elevatör ‘ü bir menteşe gibi uçak gövdesine monte etmek için kullanacağız. Bunu yazının ilerisinde detaylı şekilde anlatacağız.

Teknik Malzemeler

1- Fırçasız Motor (2200kv)

2200kv nedir bilmeyenlere izah edeyim. 2200kv , volt başına motorun dakika başına 2200 tur döndüğü (2200rpm/volt) anlamına gelir.

2- ESC 30A (30 Amper Hız Kontrol Ünitesi)

3- Lipo Batarya 3S (1320mAh 11.1V )

4- Pervane (6×4)

5- Tower Pro SG90 RC Mini (9gr) Servo Motor (2 Adet)

6- Karbon Çubuk (1 Adet)

Bu çubuğu kanadı güçlendirmek için kullanacağız.

7- 6 Kanal Kumanda ve Alıcı 

Normal şartlar altında Motor için 1 kanal, 2 servo motor için 2 kanal Toplam 3 kanal kumanda bize yeterli. Ancak bu hobinin bir sonu yok. Almışken 6 Kanal bir kumanda almanız gelecekte model değiştirdiğinizde işinize yarayabilir.

MIG-29 YAPIMI

Öncelikle şu dosyaları bilgisayarınıza indirmekle başlayalım. Bu dosyadan A4 çıktı alıp, tüm çıktıları düz geniş bir zeminde yan yana getirerek birleştirip, şeffaf bir bant ile bantlayacağız.  Elimizde A1 boyutlarında bir Uçak yapım planı olacak. Daha sonra, satın aldığımız depron üzerine bu planı yerleştirerek, plana göre kesim yapacağız.

YAPIM PLANINI İNDİR

 

ADIM 1 : TÜM PARÇALARI KESİN

Tüm parçaları muntazam bir şekilde kesin. Planda yer alan bazı parçaların kendi içerisinde diğer parçaların birbirine geçmesini sağlayacak delikler göreceksiniz. Bunları dikkatle ölçülerinin dışına mümkün olduğunca çıkmadan kesmeye çalışın. Kesim işleminde sabırsız olmayın. Mümkün olduğunca yavaş çalışın.

RC uçak yapımı: Karbon Çubuk ile Aileron ‘u güçlendirin!

Aileron, uçağımıza yön verecek hareketleri sağlar. Dolayısıyla bu bölge uçağımızın geneli göz önüne alındığında en çok yüke maruz kalacak bölgedir. Bu sebeple bu bölgeyi bir karbon çubuk yardımıyla güçlendirmeliyiz. Karbon çubuğu yapıştırmak için epoksi kullanmanızı öneririz. Sıcak silikon bu işlem için uygun olmayacaktır.

Aşağıdaki gibi karbon çubuğumuzu , yukarıda görselde görülen yere yapıştırıyoruz. Ve kurumaya bırakıyoruz.

Parçalarımız yavaş yavaş anlamlı bir hale geliyor değil mi?  Tıpkı bir yapbozu tamamlar gibi aşağıdaki iki parçayı bir araya getiriyoruz. Bunu yaparken iki parçayı bir yapıştırıcı ile yapıştırmayı unutmayalım. Burada özellikle epoksi, sıcak silikon veya depron dostu diğer yapıştırıcıları da kullanabilirsiniz.

Bir önceki yaptığımız montajın üzerine aşağıdaki parçaları da ekliyoruz.

Yavaş yavaş uçağa benzemeye başlıyor sanki. 🙂

RC uçak yapımı projemizde şimdi de sıra uçak tabanımıza geldi. Elektronik aksamların geleceği yerleri montajlayarak devam ediyoruz.

 

RC uçak yapımı : Motorun Montajı

Motoru uçak gövdemizde montajlamadan önce motora kontraplaktan bir stand yapmamız öncelikle motoru bu standa montajlamamız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsanız motoru doğrudan deprona yapıştırmanız gerekir. Motor ısındığında ise yapıştırıcı özelliğini yitirecek ve sağlıksız bir montajlama meydana gelecektir.

Bu konuya önem göstermenizi tavsiye ederiz. Kontraplak standa motoru montajladıktan sonra kontraplak ile depronu güvenle montajlayabilirsiniz.

İlk fotoğrafta karbon çubukla güçlendirdiğimiz parçada Aileron hareketini sağlamak için bu parçayı hem tam ortadan iki parçaya ayırıyoruz hem de gövdeden tamamen ayırıyoruz. Ancak bir bant ile gövdeye tutturuyoruz. Burada önemli olan nokta; servo motorlar hareket ettiğinde Aileron gövdeye takılmadan yukarı aşağı olarak rahat bir şekilde hareket edebilmelidir.

Bu hareketi düzgün yapabilmesi için gerekli kalibrasyonu gövdeden tamamen ayırdığımız bu parçayla gövde arasındaki boşluğu ihtiyaç duyulan oranda arttırarak yapabiliriz. Hem sağ Aileron hem de sol aileron ‘un mümkün olduğunca gövdeye aynı pozisyonda olduğundan emin olun. Ve aerodinamiği bozulmaması adına aileron parçası ile gövde arasındaki mesafeyi gereğinden fazla açmamaya çalışın.

RC uçak yapımı ve Servo Motorların Montajı

İki adet servomuzu biri sağ Aileron’u diğeri de sol aileron’u kontrol edecek şekilde yukarıda görüldüğü gibi krom tellerle montajlanır. Servoların hangi konuma sabitleneceğini aileron’un her iki yönde eşit miktarda hareket sağlayacağı pozisyona ayarlanır. Krom tel ise bu uzunluğa göre eğer fazla uzun ise kesilerek kısaltılır. Eğer krom tel kısa ise servo motor aileron tarafına doğru bir miktar yaklaştırılabilir.

Uçağın Ağırlık Merkezi, ESC ve PİL montajı

Pilin ve ESC nin konumu modelimizin altında yer alan kutucuk içerisine çift taraflı bir bant ile montajlanır. Mümkünse öncelikle çok küçük yapıştırıcı parçalar ile idareten tutturun. Ve her iki kanadın uçağın ön tarafındaki birleşim noktasından her iki elinizin bir parmağıyla uçağı tutarak ağırlık merkezini kontrol edin. Dengede duruyorsa elektronik ekipmanların uçak üzerindeki konumları doğru dağılmış, dengeli bir uçak elde etmişsiniz demektir. Eğer denge bozuk ise pilin pozisyonunu değiştirerek bu dengeyi sağlayana kadar ağırlık dengesini sağlayın.

Kusursuz bir hizalanma aramayın. Yere 3-5 derece eğimli ise bu  eğimi göz ardı edebilirsiniz.

Bu modelin tahmini maliyeti ne olur?

Fiyatlar tedarikçiden tedarikçiye değişebildiği için ortalama rakamlar vereceğiz. Daha ucuzu ile de daha pahalı fiyat veren yerlerle de karşılaşabilirsiniz.

2200kv Fırçasız Motor = 70 TL

30A ESC = 50 TL

3S 1350Mah Lipo Batarya = 150 TL

2 Adet Mini Servo Motor = 60 TL

Karbon Çubuklar = 20 TL

2 Adet Depron = 40 TL

2,4Ghz 6 Kanal Kumanda ve Alıcı = 450 TL (Kumandanız yok ise)

Epoksi Yapıştırıcı = 40 TL

Kumandası Olup, diğer malzemeleri olmayanlar

Ortalama 430 TL vererek bu modeli elde edebilirsiniz.

Hiçbir malzemesi olmayanlar

Yaklaşık 900 TL vererek bu modeli yapabilirsiniz

Jasper

Karavan ve doğa aşığı insan kişisi.

Bir Yorum

  1. Hocam emeğine sağlık güzel rehber. Kismetse depron alıp iskeletini yapmakla ise baslayacam. Keşke bir de yapım videosu olsa sahane olurdu. Puf noktalarini gorurduk. Bu arada tavsiye edeceginiz rc parcaları satan online magaza var mi? Tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu