Size bu yazıda prebiyotik ile probiyotik arasındaki farkları hakkında bilgileri derledik. Probiyotik nedir? Prebiyotik nedir? Neden önemlidir? Prebiyotik ve probiyotik kaynağı besinler nelerdir? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Probiyotik Nedir?
Latincede “pro-bios” kelimelerinden türetilmiş olan probiyotik kelimesi yaşam için anlamına gelmektedir. Tıpta probiyotik fikri ilk olarak 20. yüzyılın başlarında Rus araştırmacı Elie Metchnikof tarafından öne sürülmüştür.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) probiyotikleri “yeterli miktarlarda alındığında kişinin sağlığı ve iyiliği üzerinde olumlu etki gösteren mikroorganizmalar” olarak tanımlamaktadır. Özetle probiyotikler, özellikle sindirim sisteminiz için iyi olan canlı bakteri ve mayalardır. Gıdaları sindirmemize, bağışıklığımızın güçlenmesine ve hatta vitaminler oluşturmamıza yardımcı olurlar. Bunu bağırsaktaki faydalı mikroorganizmaların sayısını ve çeşitliliğini arttırarak gerçekleştirirler. Kımız, boza, doğal yoğurt, kefir, peynir, turşu, şalgam suyu gibi besinleri probiyotikler grubunda sıralayabiliriz.
Prebiyotik Nedir?
Prebiyotikler kolon bakterilerinin sayı ve aktivitelerini ve probiyotiklerin etkisini arttıran, sindirilemeyen gıda içerikleri olarak tanımlanırlar. Vücudumuzun sindiremediği bu lifler faydalı bakteriler tarafından fermente edilirler. Sonuç olarak bu da iyi bakterilerin büyümesini sağlarken, kötü bakterilerin ise çoğalmasını engeller.
Prebiyotikler;
- Aktif halde olmayan yararlı bakterilerin aktif hale gelmesini sağlarlar.
- Yararlı bakterilerin gelişimine yardımcı olurlar.
- Sindirilemezler ve bağırsaklarda bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
- Bağırsaklarda daha fazla yararlı bakteri oluşumunu desteklerler.
Prebiyotik besinlere örnek olarak; soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar, karahindiba, kuşkonmaz gibi kök sebzeleri ve yulaf, çavdar, buğday gibi tahılları verilebiliriz. Prebiyotik kaynağı meyveler ise muz ve elmadır.
Sonuç olarak özetleyecek olursak; prebiyotikler olmadan probiyotiklerin işlevini yerine getirebilmesi mümkün değildir. Bağırsakta daha fazla iyi bakteri, bu da daha iyi sindirim ve güçlü bir doğal savunma sistemi anlamına gelir.