SANAT

Leonardo Da Vinci Haliç Köprüsü

MIT mühendisleri; Leonardo Da Vinci Haliç Köprüsü olması için tasarladığı köprü tasarımını test etti.

1481-1512 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun hükümdarı olan Sultan II. Bayezid, Haliç boyunca uzanabilecek köprü tasarımları için talepte bulunduğunda Da Vinci, yenilikçi bir köprü taslağı sundu.

Da Vinci’nin teklifi İmparatorluk tarafından seçilmedi. Şuan olduğu yerde askılı bir köprü duruyor.

Da Vinci Haliç tasarımı inşa edilmiş olsaydı nasıl olurdu?

MIT mühendisleri, tasarımı ve o çağın inşaat koşullarını inceleyerek Da Vinci’nin köprü yapımında kullanmayı düşündüğü malzemeleri belirledi. Köprünün kararlılığını, farklı koşullara karşı nasıl tepki verebileceğini test etmek için ölçekli bir modelini oluşturdular.
Leonardo Da Vinci’nin tasarımı hazırladığı sıralarda popüler köprü tasarımları yarım daire biçimli kemerlere sahip köprülerden oluşuyordu. Da Vinci’nin tasarımı bu köprülerle karşılaştırıldığında daha önce eşi görülmemiş, yenilikçi bir tasarımdı. Ayrıca geleneksel köprülerin sahip olduğu su kemerlerinin, köprünün uzunluğunu boyunca yerleştirilmeye ihtiyacı vardı. Ancak da Vinci, gemilerin altından rahatça geçebilmesi için tek bir yüksek kemer önerdi.
Günümüzde bu tasarımı test eden MIT lisansüstü öğrencisi olan Karly Bast,  Da Vinci’nin bu tasarımı için “İnanılmaz derecede hırslı” şeklinde yorumladı. Çünkü bu tasarım “O zamanın tipik köprülerinden yaklaşık 10 kat daha uzundu.
MIT mimarlık ve inşaat ve çevre mühendisliği profesörü John Ochsendorf, “Köprünün tasarımı geometrik açıdan oldukça karmaşıktı, ve tipik kemerli köprülerden çok daha fazla üç boyutlu bir dizayna sahipti” dedi.
Da Vinci, köprünün yanal sallanmaya ve depremlere karşı stabilize etmek için köprünün kemerin her iki ucundaki destekleyici kolonların dışa doğru genişlemesini uygun gördü. Geçmişte olduğu gibi, bu bölgede depremler yaşayabileceğini biliyordu.

Köprü herhangi bir yapıştırma işlemine gerek duymuyordu

Köprünün en enteresan yönlerinden biri yalnızca kesme taşlarla ayakta kalabiliyor olmasıydı. Bu tarz köprüler tarihte vardı ancak bu uzunlukta ve tek kemerli, hem yüksek hem de uzun bir köprüde hiç örneği yoktu.

Kamprota

Kamprota, bir kupa kahve yardımıyla siz gezginler ve kamp severler için hazırlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu