Japon Kintsugi Sanatı 15. yüzyıla dayanıyor. Bu sanat wabi-sabi felsefe ile kırılan bir eşyanın değersizleşmediğine, aksine daha özel, daha eşsiz ve daha derin bir anlam kazandığına inanıyorlar. Bu sanat ile kırılan eşyaları altın ile birleştirerek onu eskisinden de değerli ve çekici hale getiriyorlar.
Wabi Sabi Felsefesi
1500’lü yıllarda Çin Budizmi ile ortaya çıkan Wabi-Sabi, daha sonraları Japon kültürüyle kaynaşan bir felsefe haline gelmiştir. Wabi, kelime anlamıyla “sade şıklık” anlamına gelirken, Sabi ise “kusurlardan alınan keyif” anlamında kullanılır. Wabi Sabi felsefesi var olanı, sahip olduğu kusurlarıyla birlikte kabul etmeyi ifade eden Budizm kökenli bir felsefedir. Günümüzün klişeleşen güzellik anlayışının aksine Wabi Sabi, var olan her şeyde bir güzellik görmeye odaklanır. Kintsugi Sanatında kırılmış porselenlerin tekrar birleştirilerek, altın gibi değerli bir simge ile birleştirilmesi bu kusurlara yapılan bir vurgudur.
Kintsugi Sanatı : Kusurlarla da güzel olunabileceğini söyler!
Kısacası Kintsugi’ye basit bir onarım sanatı olarak bakılmamalıdır. Altında yatan bu derin felsefe, Kintsugi Sanatını Japonya’da saygın bir sanat haline getirir. Bu sanatta ustalaşmak için disiplin ve uzun yıllarca deneyim gerektirir.
Evde Kintsugi Sanatına başlamak için nelere ihtiyacınız var?
Kırık seramik eşyalarınız (tüm parçaları ile birlikte)
Eğer kırık seramikleriniz iki parça halinde kırılmış ise dilerseniz bu iki parçayı da kendi içinde kırarak 4 parça veya daha çok parçalar elde edebilirsiniz.
Geleneksel Kintsugi, onarımı için Urushi Verniği ve orjinal altın tozu kullanır. Dilerseniz piyasada satılan hazır kintsugi kitlerden satın alarak malzemeleri temin etmek konusunda işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Bu kitler, epoksi yapıştırıcı , epoksi macunu ve altın tozu içerir. Yapmanız gereken tek şey kitle birlikte gelen reçineyi altın tozu ile karıştırmak ve onu kaplamak istediğiniz kenarlara uygulamak. Bunu yaparken bir lolipop çubuğu veya ince uçlu fırça yada türevi bir materyal ile yapabilirsiniz.
Kintsugi Sanatı ile Onarım
Başlamadan önce kırık seramik parçalarının iyice temiz ve kuru olduğundan emin olun. Çubuğu kullanarak epoksiyi ve altın tozunu karıştırın, karışım iyice homojen hale gelsin. Çubuk yardımıyla karışımı çatlağa sürün ve parçaları bir araya getirin. Bir iki dakika bekleyin, epoksi sertleşecektir. Ardından kırık eşyayı yarım saat kadar öyle bekletin. Yapıştırıcı iyice kuruduğunda yüzeyi hafifçe zımparalayarak istenmeyen kalıntıları temizleyebilirsiniz.