Kendi kendine konuşmak delilik değil aksine bir dahilik göstergesi de olabilir. Bu yazımızda “Kendi kendine konuşmanın” ardında yatan gizemli ve bir o kadar çekici yönlerini ele alacağız.
Toplum içerisinde; konuşmak genellikle sosyal bir iletişim aracı olarak kabul edilir . Kendi kendine konuşmak ise toplumun kanısına göre genel olarak delilik olarak adlandırılıyor. Psikolojik bir problemin işaretçisi olarak biliniyor. Ancak kendimizle konuşuyor olmamızın altınta yatan sebepler, bu eyleme çok farklı bir şekilde bakmamızı sağlayabilir.
Deneysel Araştırma
İngiltere’deki Bangor Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, kendi kendine yapılan yüksek sesle konuşmanın karar verme mekanizmamızda bize yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda daha yüksek bir zeka düzeyine işaret edebileceğini keşfettiler.
Yapılan deneysel araştırmada, katılımcılara yazılı talimatlar verildi ve bu talimatlardan bazılarını yüksek sesle ve bazılarını sessizce okumaları söylendi. Talimatları okuduktan sonra katılımcıların görevleri nasıl yerine getirdikleri, konsantrasyon durumları değerlendirildi. Bu deneyin sonunda araştırmacılar; insanların talimatları yüksek sesle okuduktan sonra daha iyi odaklanabildiklerini ve talimatları daha iyi özümsedikleri sonucuna vardılar.
Çalışmanın ortak mimarı olan psikolog Dr. Paloma Mari-Beffa’nın deneyle ilgili olarak: “İşitsel mesajlar, yazılı mesajlardan daha anlaşılır bir iletişim aracıdır. İnsanlar kendi düşüncelerini işiterek davranışlarını da denetleyebilirler. Yüksek sesle konuşmak; düşünceleri, duyguları ve anıları düzenlememize ve eylemleri planlamamıza yardımcı olan, iç sesimizin bir dışa vurumudur. ” demiştir.
Özet Sonuç
Sporcuların özellikle stresli ve aşılması güç bir engelle karşılaşıldığında, tıkanma noktasına gelinen bir noktada sporcuların kendi kendilerini sesli olarak motive etmesi buna bir örnektir. Zihinlerinin mevcut koşullar karşısında odaklanmaya yardımcı olmaya ve belirli bir hedefe ulaşmak için kendilerini motive etmeye yardımcı olmak adına sözlü olarak kendi kendilerine talimatlar verirler.
Mucit Nikola Tesla’nın fırtınalar sırasında kendi kendine konuştuğu biliniyordu. Mari-Beffa, yüksek sesle konuşmanın aslında “yüksek bilişsel işlevin bir işareti” olabileceğini ekliyor.
Mari-Beffa, “Kendi iç dünyasında kaybolan çılgın bir bilim insanının kendi kendine konuşması klişesi, beyin gücünü artırmak için elindeki tüm araçları kullanan bir dahinin gerçekliğini yansıtıyor olabilir” diyor.
Günlük hayatlarınızda kendinizle konuşur musunuz?
Hangi anlarda kendinizle konuşuyor , kendinizle konuşmanın sonucunda olumlu bir etki hissediyor musunuz?