Covid-19 Dünyaya dalga dalga yayılmaya devam edip, Covid öncesinde süregelen, alışık olduğumuz sosyal yaşam sürecimizi kökten değiştiriyor. Bu süreç, gelecekte hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını, geleceğin meslekleri ‘nin neler olacağı ile ilgili bizlere çok açık fikirler veriyor.
Korona salgını öncesi satışlarını fiziksel olarak mağazalarından gerçekleştiren pek çok firma, bugünlerde İnternet üzerinden satış yapabileceği alt yapılara yatırımlar yapıyor. Oyunlarını/gösterimlerini fiziken sergileyen bazı Tiyatroların bugün, gösterilerini internet üzerinde yayınladığına şahit oluyoruz.
Benzer bir şekilde Karasal TV yayınları da dijital yayına geçiş yapıyor. Puhu TV, Netflix gibi örnekler öyle gösteriyor ki gelecekte Analog Karasal Yayın yerini tamamen dijital yayıncılığa bırakacak. Er veya geç.
Bir çok eğitim kurumunun Covid’den çok çok uzun zaman önce uzaktan eğitime geçiş yapmaya çalıştığının ve hatta bazı kurumların bunu çoktan başardığının zaten farkındayız. Anadolu Üniversitesi buna ilk örnek. Özel Üniversiteler, pratik eğitime ihtiyaç duymayan ana bilim dallarında uzaktan eğitimi yıllardır başarıyla yürütüyorlar.
Bunlar hepimiz bildiği ve yaşarken gözlemlediği şeyler zaten. Şuana kadar sizlere sizin bilmediğiniz bir şey aktarmadığımızın farkındayız. Amacımız ufuk açmak değil, daha çok mevcut sürecin bize getireceği değişimlere dikkat çekmektir.
Geleceğin Ana İş Kolu, İnternet!
80’liler yakinen bilir. İnternet ile tanışan ilk nesil olarak, internetin büyüsüne en erken kapılan jenerasyon bizleriz. Büyüklerimiz tarafından “İnternet boş iş, bırakın şunu kendinizi derslerinize verin” denip, az itilip kakılmadık. Ancak günümüzün Dünyasına şöyle kabaca bir baktığımızda, İnternet ana iş kapısı haline çoktan gelmeye başladı bile.
Pasta İnanılmaz Büyük
Çoğu insan bundan yıllar önce İnternet’te nasıl kazanılır ki? diye sorarken bugün tam olarak nasıl kazanılacağını biliyor. Geliştirilen, hayatı kolaylaştıran, işe yarar bir uygulama.. İnsanları eğlendiren bir Vlog yayını veya bir Blog.
Konusu fark etmeksizin, insanlara neyi nasıl yapacağını anlatan bir rehber ile dahi kazanabiliyorsunuz. Günümüzde çimento ile neler yapabileceğinizi anlatan yayınlardan tutun da, hurda metal veya ahşaplarla nasıl harikalar yaratabileceğinizi anlatan yayınlara kadar her ilgi alanına ve her yaştan insanın ilgisini cezbeden yayınlar hazırlamak mümkün.
Örneğin kendimizi ele alırsak, Kamprota ile bugün hitap etmeye çalıştığımız kitle Kamp, Doğa ve Doğa Sporları ile ilgili insanlardır.
Dünya üzerinde internet kullanıcı sayısının 3,4 Milyar olduğu Global ağ istatistikleri baz alınarak ortaya konmuştur. Bu rakam Türkiye’de 40 milyon civarındadır.
İşiniz, İnternet üzerine taşınmaya uygun mu?
Örneğin bir psikolog, avukat, mali müşavir, muhasebeci, öğretmen misiniz? İşinizi internet üzerine taşıyabilir misiniz? Bu soruyu kendinize sormalısınız.
Örneğin hastalarını kendi web siteniz üzerinden uzak bağlantı ile kabul eden bir psikolog olabilirsiniz. Veya bir avukat yada bir mali müşavir. Online dersler veren bir Öğretmen olabilirsiniz. Veya mahalle marketi de olsanız, İnternet üzerinden siparişler alıp, onları zaten çok da uzakta olmayan mahalle komşunuza ulaştırabilirsiniz. Neden olmasın?
Gelecek, tahmin ettiğimizden çok daha Dijital
Kullandığımız paraların dahi yerini gelecekte Dijital versiyonları alacak. Günümüzün bir internet sitesi üzerinde yazılı ve görsel olarak varlığını sürdüren sosyal medyalarının yerini VR (Sanal Gerçeklik) versiyonları dolduracak.
Bu durumda şöyle demek mümkündür. Geleceğin en parlak meslekleri IT ve Robotik Teknolojileri olacak!
Buna bağlı olarak Yazılımcılık, Network, Mekatronik Mühendisliği geleceğin parlayan meslekleri arasında yerini alırken, sanayinin temelini oluşturan meslek grupları elbette varlığını sürdürmeye devam edecek. Ancak iş gücü, İnsan odağından uzaklaşıp, bu iş gücünü önemli ölçüde Robotik Otomasyon sistemleri dolduracaktır.
Sağlık Meslek grupları gelecek vaadediyor.
Covid süreci öyle gösterdi ki; epidemik bir süreci yönetmek konusuna tamamen yabancıyız. Haliyle sağlık alanında Dünya genelinde pek çok yerde, sağlık meslek grupları ve farma endüstrisi üzerinde, İnsanoğlunun gelecekte karşılaşabileceği epidemik süreçlere doğru ve hızlı bir şekilde cevap verilebilmesi adına bir sağlık devriminin gerçekleştiğine şahit olacağız.
Dolayısıyla bizi bekleyen gelecekteki yeni normallerimizde; Sosyal hayatlarımızda fiziksel etkileşimlerin yerini dijital etkileşimlerin alacağı, epidemik süreçlerde insan iş gücünün kaybolmaması adına, insan iş gücü yerine daha çok robotik teknolojiler tercih edilen bir gelecekle karşı karşıya olacağız.
Elbette bu geçiş süreci ciddi bir sanayi devrimini de birlikte getireceği için orta vadede, belki de yarım yüzyılda ancak geçişi tamamlanabilir. Bu süreçte bazı meslek grupları ise tamamen yok olacaktır.
Robotların kaynak yaptığı bir Dünyada kaynak ustasına ne gerek? gibi. Veya montaj hattında bir işçiye neden ihtiyaç duyulsun?
Rotamızı geleceğe çevirme zamanı
Şu son bir kaç yıl içinde harekete geçtik, geçtik. Eğer hayatlarımız ile ilgili yeniliklere, değişimlere açık değilsek şayet, ne yazık ki bizi bekleyen bu yeni Dünya’da hayata tutunabilmemiz pek mümkün görülmüyor.