Galileo Galilei kimdir ? Yaygın olarak Teleskopun mucidi olarak bilinen Galileo Galilei kimdir? Gerçekten teleskopu icât etti mi? 1564’te İtalya’nın Pisa kentinde doğan Galileo Galilei küçük yaşta ailesi ile birlikte Floransa’ya taşınmış ve yakındaki bir manastırda eğitim görmüştür. Daha sonra üniversite için yeniden Pisa’ya dönüş yapmıştır.
Galileo Galilei kimdir : Eğitim Hayatı
Galileo başlangıçta tıp okumaya ilgi duysa da kısa süre sonra matematik ve fizikle daha çok ilgilenmeye başladı. Bir dönem felsefe de okuyan Galileo hiçbir zaman diplomasını alamadı ve 1585’de üniversiteden ayrıldı.
Yine de hayatının geri kalanında sürekli olarak öğrenmeye devam eden Galileo Dünya’yı inceledi. Merakını gidermek için birçok deney yapan Galileo’ ya bu bilgi arayışı ileride çok fazla sorun çıkaracaktı.
Harika bir öğretmen ve bilim adamı olarak bilinen Galileo insanların saygınlığını kısa sürede kazanmıştı. Padua ve Pisa üniversitelerinde uzun süre öğretmenlik yaptı.
“Konuşmalar” adlı üç kişinin birbiriyle sohbetini içeren bir kitap yazdı. Kitapdaki 3 karakter; Salviati; Galileo’nun kendi düşüncelerini , Sagredo; akıllı ve tarafsız birini, Simplicio ise yanlışları sorgulamadan kabul eden bir aptalı canlandırıyordu.
Uzun yıllar süren çalışmaların, deneylerin sonucunda kazandığı saygınlığa rağmen yine de Galileo’nun fikirlerinin tehlikeli olduğunu düşünen birileri vardı:
“Katolik Kilisesi’nin liderleri”
Peki Kilise’nin Galileo’nun fikirlerini tehlikeli olarak görmesine sebep olan şey neydi?
Buna sebep olan şey Galileo’nun 1609’da teleskoplar yapmaya başlaması olmuştu. Galileo bilinenin aksine teleskopu icat etmemiş, ancak daha önce yapılan dürbün benzeri icatda büyük iyileştirmeler yapmıştı. Hollanda’dan aldığı merceklerle 30 kat daha uzağı görebilmeyi başarmıştı. Yani Galileo, yaygın bilinene göre teleskopun mucidi değil ancak uzaya bakmak için teleskop kullandığı bilinen ilk kişiydi. Satürn’ü gözlemleyen Galileo Satürn halkalarını ilk gören kişi oldu. Ayın kraterleri ve dağları olduğunu yine ilk olarak o öğrendi. Gökyüzünde Güneş lekelerini ve daha bir çok şeyi gözlemledi.
Ancak özellikle bulgularından bir tanesi, onun Katolik Kilisesi ile ters düşmesine sebep oldu. İlk olarak, Venüs’ün Dünya yerine Güneş’in etrafında döndüğünü öğrendi. Ayrıca Galileo, Jüpiter’i çevreleyen ilk dört uyduyu keşfetti. Jüpiter güneşin etrafında dönerken, uyduları da Jüpiter’in etrafında dönüyordu. Bunun gibi bulgular Dünya’nın evrenin merkezi olmadığını öne süren tartışmasız kanıtlardı.
“Güneş” güneş sistemimizin gerçek merkezi!
Bu şu an bu bize çok çılgın bir fikir gibi gelmeyebilir. Ancak o dönemlerde çoğu insan gökyüzündeki güneş, ay, gezegenler ve yıldızlar gibi görünen herşeyin gezegenimizin etrafında döndüğüne inanıyordu. Kilise o güne kadar insanlara Tanrı’nın evreni Dünya’nın merkezinde inşa ettiğini öğretmişti.
Katolik Kilisesi ile olan anlaşmazlıkları sonucunda Galileo 1632’de Engizisyon mahkemesine çağrıldı. Uzun süren bir duruşmanın ardından Galileo Kutsal kitaptaki pişmanlık ilahisini 3 yıl boyunca haftada iki kez okuma şartıyla ev hapsine mahkum edildi. Konuşmalar adlı 500 sayfalık kitabı, kilisenin yasaklı kitaplar listesine eklendi. Matematik, fizik ve astronomi alanlarında Dünya’ya büyük katkılarda bulunan Galileo 8 Ocak 1642’de mahkum olduğu evinde vefat etti.
Çoğunuz tarihdeki birçok bilim insanı gibi yakılmadığı için şanslı olduğunu düşündünüz değil mi?
Yıllar yıllar sonra 1992’de Papa II. John Paul yeniden bir yargılama düzenlemiş, Galileo’nun suçsuz ve haklı olduğunu kabul ederek, beraat ettirmiş ve kilisesinin vicdanını rahatlatmıştır.
Görsel Kaynağı: UniversiQuiz