BİLİM

Fotosentez Yapmayan Bitkiler Var mı?

Aykırı bitkileri inceliyoruz

Fotosentez yapmayan bitkiler var. Genellikle parazit bitkiler olarak adlandırılırlar. Bu bitkiler, diğer bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek klorofilden veya fotosentetik sistemden yoksundur.  Bu tür fotosentez yapamayan bitkilerde iki tür beslenme gerçekleşir.

1- Fotosentez yapmayan bazı bitkiler, fotosentez ürünü olan karbonhidratları ve bağlı oldukları bitkilerin ihtiyaç duyduğu diğer besin maddelerini köklerinde haustorial adı verilen özel emici bir kök yapısı sayesinde doğrudan emerler.

2- Bazı parazitik bitkiler, fotosentetik bitkilerden besinleri köprü görevi gören mantarlar aracılığıyla alırlar. Gıda, fotosentez yapan bitkiden bitkinin köklerine parazit yapan mantara ve oradan da parazit bitkiye iletilir. Buna ek olarak, bazı parazit bitkiler tamamen başka bir kaynaktan beslenirken, bazıları hem fotosentez yapar hem de bağımlı oldukları bitkileri ek besin kaynağı olarak kullanırlar.

Indian Pipe (Monotropa uniflora)

Indian Pipe, Hint Borusu (Hayalet Bitki)

Enerjilerini bir konak ağaçtan alan mantarlardır. Resimdeki “Hint borusu” nihayetinde ana gövdeden besleniyor, ancak bunu bir aracı ile yapıyor. Üzerinden beslendiği canlının bu ilişkiden zarar görüp görmediği, hatta bir şekilde fayda sağlayıp sağlamadığı konusu açık değildir. Konuya ilişkin bir araştırmaya  rastlayamadık.

Beechdrops (Epifagus Americana)

Epifagus americana

Beechdrops, Kayın damlası (Epifagus americana), kayın ağaçlarında yaşayan parazitik bir bitkidir. Orjinal adı Epifagus, kelimenin tam anlamıyla “kayın üzerinde” anlamına gelir. Beechdrops bitkisinin ne yaprakları ne de klorofilleri vardır. Bunun yerine, emici kökleri yerin altındaki kayın köklerine bağlanır. Aslında yer üstünde gördükleriniz bitkinin sadece çiçek açan kısmıdır. Ağustos ve Ekim ayları arasında küçük, morumsu çiçekler üretir.

Bu bitkiler (besinlerini) enerjilerini konaklarından alırlar.

Fotosentez yapmayan bitkiler – Yorum yapın

Konuya ilişkin düşüncelerinizi ve yorumlarınızı belirtmekten çekinmeyin.

Jasper

Karavan ve doğa aşığı insan kişisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu