” Fibonacci Dizisi ” adını İtalyan bir matematikçi olan Leonardo Fibonacci‘den almıştır. Fibonacci 13. yüzyılın başlarında dünyayı dolaştı ve seyahatleri sırasında diğer ülkelerin matematiği nasıl uyguladıklarını öğrendi. Özellikle Hindistan ve Orta Doğu’da insanların matematiği nasıl uyguladıkları ile çok ilgilendi.
İtalya’ya döndüğünde Fibonacci, seyahatlerinde öğrendiklerini anlatan, Liber Abaci adlı bir kitap yazdı.
Muhtemelen şuan Fibonacci Dizisinin bugün neden hala önemli olabildiğini merak ediyorsunuzdur. Eski bir yöntem olabilir ancak bazen tahmin yapmak için hala Fibonacci Dizisini kullanırız . Örneğin; doğada bir kovanda kaç bal arısının yaşadığını tahmin etmek için Fibonacci Dizisini kullanabiliriz. Ticaret ile uğraşan insanlar borsadaki değişkenleri tahmin etmek için kullanırlar.
Çevrenize dikkatlice bakın.
Ayçiçeği tohumlarının deseninde, bir çam kozalağı üzerindeki tohum kabuklarının dizilişinde ve hatta galaksilerin biçiminde de Fibonacci Dizisini görebilirsiniz. Mesela sahile gittiğinizde, deniz kabuklarına yakından bakın! Bazı deniz kabuklarının spiral şekilleri Fibonacci Dizisini takip eder. Matematikçiler kalıbı Altın Spiral olarak adlandırırlar.
Hadi şimdi bir oyun oynayalım.
Aşağıda size verdiğimiz bir dizi sayı var bunlara dikkatlice bakarak bir sonraki sayının ne olacağını söyleyebilir misiniz?
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55…
Evet kesinlikle 89! Bir Fibonacci Dizisi kalıbını çözdünüz!
Cevabını bulduğunuz şey aslında Fibonacci’nin kitabında geçen eğlenceli problemlerden bir tanesi. “Her ay, her bir çiftin ikinci aydan itibaren üretken hale gelen yeni bir çift doğurduğu varsayılırsa, bir yılda tek bir çiftten kaç çift tavşan üretilebilir?”
Basit hesaplama aşağıdaki sırayı oluşturur:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,144…..!
Fibonacci Dizisi asla bitmez!
Fibonacci Dizisi ve Paskal Üçgeni
Aşağıdaki gibi bir paskal üçgeni oluşturup, her bir sıra üzerindeki tüm sayıları toplayınız. Bulduğunuz sonuç, fibonacci dizisinin sayılarını verecektir. Bu arada her ne kadar adına Paskal üçgeni dense de, Paskal’dan çok daha önce Hindistan, İran, Çin, Almanya ve İtalya’da matematikçiler tarafından çalışılmıştır. İlk kez Ömer Hayyam tarafından oluşturulmuştur.
Fibonacci Sayısı Dizisi ve Altın Oran İlişkisi
Fibonacci sayı dizisindeki sayıların birbirleriyle oranı olan ve altın oran denilen 1,618 sayısı ise doğada, sanatta ve hayatın her alanında görülen ve estetik ile bağdaştırılan bir sayıdır. Örneğin; 89 / 55 = 1,618 sayısını verir.
Fibonacci dizisi gerçekten mükemmel bir şey. Ortaya çıkarıldığı tarihten çok çok önce bile tarihte güçlü örnekleri olan bir matematik terimi.