Dünyanın En Güçlü Hayvanı neden karıncalardır? Aynı zamanda Süper Avcılar kategorisinde de yer alan Karıncaları daha yakından tanıyalım. Süper Avcı nedir? Süper avcılar kendilerini avlayan bir başka tür bulunmayan yada bulunduğu ortamda besin tepesinin en üstünde bulunan yırtıcılara verilen genel bir isim olarak bilinir. Her ne kadar Süper Avcılar kategorisinde listenin başını büyük yırtıcılar çekiyor olsa da Karıncalar boyutları göz önüne alındığında Dünya’nın en güçlü ve en çevik yırtıcılarıdır. Süper Avcılar yazı dizimize klişe bir başlangıç yaparak Kedigillerle başlamamaya karar verdik. Bizim ölçütümüz güce odaklı bir sıralama olacak. Ve bu konuda karıncalar, en güçlü hayvanlar listesinin en başını çekiyor.
Fotoğraflar: Eko Adiyanto
Endonezyalı Makro Fotoğrafçısı Eko Adiyanto’nun kaydettiği birbirinden güzel makro fotoğrafı, karıncaların ne kadar güçlü ve çalışkan olduğunu hatırlatarak, bizi bu yazıyı yazmaya itti. Güzel de oldu.
Ağırlığının 50 katını kaldıran bir Halterci düşünebiliyor musunuz? Dünya rekoru olimpiyatlarda 263kg ile kaydedildi. Bu rekoru kıran ve ortalama 80kg olan sporcu eğer bir karınca olsaydı şayet, 4000kg (4 Ton) kaldırabilirdi. Bir aslan ağırlığının 50 katı ile 8500 kg (8,5 Ton) kaldırabilirken, bir fil ise 250.000 kg (250 Ton) kaldırabilirdi. Karıncanın ne denli güçlü olduğunu ancak diğer canlılarla kıyasla anlayabiliyoruz. Kendileri küçük ve kaldırdığı yükler de bize göre küçük ancak kendilerine oranla devasa yükler taşıyorlar.
Dünyanın en güçlü hayvanı : En Tehlikeli Karınca Türleri
En güçlü karıncaları konu alırken En Tehlikeli türlerine değinmeden olmaz. Aşağıda en tehlikeli türden, daha az zararlı olan türe göre sıralıyoruz.
1. Myrmecia Karıncaları (Bulldog Karıncalar)
Guinness Rekorları “Myrmecia Karıncalarını” dünyanın en tehlikeli karıncaları olarak kabul etmiştir. Yaygın olarak Bulldog karınca olarak bilinen Myrmecia, Avustralya’da en çok bulunan 93 türden biridir. Bu karıncalar yaklaşık 4mm uzunluğa ulaşabilen büyük bir karınca türüdür. Karıncaların uzun ince alt çeneleri, büyük gözleri ve ısırdığında zehir salgılayan çeneleri vardır. Bulldog karıncaların görme duyusu gelişmiştir. Davetsiz misafirleri uzun mesafelerden görüp uzaklaştırabilirler. Çoğu bulldog karınca türü, karınlarında veya kafalarında parlak turuncu veya kırmızı renklere sahiptir. Bulldog karıncalarının 1988’den bu yana tarihte kayıtlı üç ölüme sebebiyet verdiği biliniyor. Öncesi ile ilgili ise bir kayıt yok.
2. Mermi Karınca (Bullet Ant)
Paraponera clavata olarak da bilinen mermi karıncaya, sebep olduğu ağrılı acıdan dolayı bu isim verilmiştir. Kurşun karıncanın sokması, 24 saat boyunca durmadan süren bir zonklama ve yanma ağrısına neden olur. Mermi Karınca sokmasıyla ilişkili semptomların bazıları arasında taşikardi, ödem, lenfadenopati ve kurbanın dışkısında taze kan bulunması bulunur. Mermi Karınca yaklaşık 1,2 inç uzunluğunda, kanatsız ve kırmızımsı siyahtır. Saldırgan karıncalar değiller, ancak yuvalarını savunurken agresif olabilirler. Mermi Karınca Güney ve Orta Amerika’da, özellikle ıslak neotropik bölgelerde görülürler.
3. Army ant (Ordu Karınca)
İnsanlar için oldukça zararlı olan saldırgan yırtıcı karıncalarıdır. Ordu karıncaları agresiftir ve kalıcı yuvaları olmadığı için yiyecekleri aramak için bir yerden başka bir yere göç etme eğilimindedirler. Karıncaların çoğu yiyecek bulmak için genellikle birkaç karıncayı gönderir, ancak ordu karıncaları avını yenebilecek lider kooperatif yem arama grupları gönderir. Güçlü koku alma duyusu ile 100 m uzunluğunda 20 m genişliğinde büyük bir alanda dahi feromonların izini rahatlıkla sürebilirler. Bütün bir koloni günde 500.000’den fazla av hayvanı tüketebilir.
4. Solenopsis (Fire ant) / Ateş karıncası
Ateş karıncası Solenopsis cinsine ait 200’den fazla karınca türünün ortak adıdır . Ateş karıncaları, tüm karıncalar arasında ısırıklarının en acı verici olduğu bilinen türlerdir. Ateş karıncanın sokması yanma hissi ve kurdeşene sebep olur. Isırıkları; Alkaloidler uyuşturucu etkisi olan doğal bir kimyasal bileşen içerir. Genellikle bir kaç saat sonra karıncanın sokulduğu yerde, özellikle de kurban aynı noktada birkaç kez sokulmuşsa, bir yumru oluşur. Yumru 36 saat içinde bir püstüle dönüşebilir ve ısırdığı yer enfekte olabilir. Ateş karıncaları küçük bir hayvanı dahi öldürebilir. Bazı bireyler bu karıncanın zehirine karşı bir alerji geliştirir ve çok uzun süre tedavi edilmezse kurban anafilaksiye (Alerjik Reaksiyon) yaşayabilir.
5. (Pogonomyrmex badius) Karınca
Pogonomyrmex badius Karınca, Pogonomyrmex ailesine ait bir karınca türüdür. Pogonomyrmex badius Karıncaları Güney, Orta ve Kuzey Amerika’nın çöllerine özgüdür. Florida Harvester Mississippi Nehri’nin doğu kısımlarında bulunan tek türdür. Pogonomyrmex badius Karıncaları, yiyecek için tohum toplamakla bilinir. Pogonomyrmex badius Karıncalar agresif değildir; ancak, köşeye sıkıştırıldıklarında sokabilirler. Bu karıncalar, tüm karıncalar arasında en acı verici ısırıklara sahiptir. Ağrı, kurbanın lenf kanallarından yayıldığı için oluşan şişlik çok uzun sürebilir.
6. Dokumacı Karınca (Green tree ant)
Dokumacı karıncalar olarak da adlandırılan Yeşil Ağaç karıncaları Tropikal Asya ve Avustralya’da bulunur. Bunlar Hymenoptera ve Formicidae familyasına ait sosyal karıncalardır . Yeşil ağaç karıncaları ağaçlarda bulunur ve yuva kurma davranışlarıyla ünlüdür, böylece ağaç yapraklarını dikerek ve bir koloni kurarak yuvalarını oluştururlar. Her kolonide 500.000’den fazla karınca vardır. Sokmazlar, ama acı veren bir ısırıkları vardır. Yeşil Ağaç karıncaları, insanlar tarafından tüketilen en değerli karıncalardır. Güvenilir bir yağ asitleri ve protein kaynağı olmanın yanı sıra, bu karıncalar doğurganlık komplikasyonlarını ve mide enfeksiyonlarını iyileştirilmesinde günümüzde kullanılmaktadır.
7. Green-head ant / Pony Ants / Midilli Karıncalar
Yeşil karınca olarak da bilinen midilli karınca, Avustralya’da yaygın olan gezegendeki en korkunç karıncalardan biridir. Midilli karıncaların uzunluğu 5 mm ile 7,1 mm arasında değişir. Erkek kraliçe ve işçilerden daha küçüktür. Bu karıncalar mordan yeşile değişen benzersiz metalik görünümleriyle bilinir. Yeşil karınca ısırığı çok güçlü bir acıya sahiptir. Sokmaları hassas bireylerde anafilaktik (Alerjik) şoka neden olacak kadar zehirlidir. Midilli karıncalar insanlar için tehlikeli olmasının dışında oldukça faydalı olabilirler. Midilli karıncalar, termitler ve böcekler gibi zararlıları öldürerek tarımsal haşere kontrolüne yardımcı oldukları bilinmektedir.
8. Myrmecia Pilosula (Jack jumper)
Myrmecia pilosula da Avustralya’ya yerli bir zehirli karınca türüdür. Jack Jumper adıyla da bilinen bu karıncalar çoğunlukla güneydoğu Avustralya ve Tazmanya’da bulunur. Jumper karıncalar, kraliçenin yaklaşık 16mm uzunluğunda ve erkeklerin 11,9 mm uzunluğunda olduğu büyük karıncalardır. İşçi karıncalar yaklaşık 13,9 mm uzunluğundadır. Jumper karıncalar uzun mesafelere zıplayabilir ve zehir enjekte ederek avlarını öldürebilirler. Sokmaları insanlarda hafif lokalize reaksiyona neden olabilir. Jumper karıncaları 1980-2000 yılları arasında Tazmanya’da dört kişiyi öldürdü. Jumper karınca zehiri Avustralya’da karınca alerjilerinin % 90’ından fazlasının sorumlusudur.