CAFE ROTA

Dövme boyası neyden yapılır? Dövme güvenli mi?

Dövme boyası neyden yapılır konusuna geçmeden önce kısaca Dövme’nin tarihine biraz değinelim. Dövmelerin MÖ 3000’lere kadar uzanan zengin ve renkli bir tarihi vardır. (Bkz. Dövme’nin Tarihi)  Eski tarihlerden beri, dünyanın her yerinden kültürler vücutlarını dövme ile kalıcı olarak süslemeye devam ettiler. Eski Mısırlılar, MÖ 2040 gibi erken bir tarihte dövme yaptıkları biliniyor. Antik Yunan ve Roma kültürleri, köleleri ve suçluları tespit etmek / işaretlemek için dövmeyi bir ceza biçimi olarak kullandılar. Dövme yapmak, seyahatlerini gururla sergilemek için özellikle denizcilerde 1700 ‘lerde oldukça yaygın bir gelenek haline geldi.

Günümüzde her beş yetişkinden en az birinin bir dövmeye sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Bu sayı, 18-29 yaşları arasındaki genç yetişkinler arasında daha yüksektir. 18-29 yaş aralığının %38 ‘inde ise birden daha fazla dövmesi vardır.

Birçok dövme, bu dövmeleri yaptıran bireyler için önemli olan anıları, anlamları veya duyguları temsil ediyor olsa da yine de yaptırdığı dövmelerden pişmanlık duyanlar olabiliyor.

Dövmelerden kesinlikle uzak duran ve zararlı olduklarını savunanlarımız da var.

Haklı oldukları noktalar yok değil. Örneğin; kullanılanacak mürekkebin ağır metaller içermeyip, toksik olmaması gerekiyor. Ancak haksız oldukları noktalar da mevcut.  Örneğin; piyasada özellikle dövme sanatı için üretilen ağır metal ve toksik madde oranı minimize edilmiş güvenilir dövme boyalarının var olmasıdır. Evet. Nanoteknoloji sayesinde günümüzde bu boyalar üretilmekte ve güvenle kullanılmaktadır.

Bilim Dövme konusuna ne diyor?

Alanı Toksiloji olan biri olur da Dövme için kullanılan boyaların toksik olup olmadığını incelemez mi? Yapılan araştırmalar ortaya koydu ki, dövme için kullanılan mürekkepler her ne kadar dövme için üretilmiş olsalar da; az da olsa ağır metal ve toksik madde barındırabiliyorlar.

Ancak nanoteknoloji sayesinde bu oranlar öyle aza indirgenmiştir ki Dövme yaptırmanın sonucunda bir  sağlık sorunu ile karşılaşmıyoruz. İçerisinde ağır metal barındıran, toksik madde barındıran yediklerimiz ve içtiklerimizden dolayı doğrudan bir sağlık sorunu yaşamadığımız gibi. Kısacası bazı yediğimizi ve içtiğimiz hazır gıdalar dövme boyasından çok çok daha fazla ağır metal ve toksik madde barındırır.

Ancak miktar bakımından fazlaca tüketmediğimizden dolayı bunun zararlarını doğrudan göremiyoruz.

Dövme Yaptıracağınız kişiyi özenle seçin

Bilim insanları dövme mürekkebindeki bileşenlerin vücutta mikro ve nanoparçacık formunda dolaşabileceğini keşfettiler. Bir vakada bu parçacıkların lenf düğümlerine ulaşabildiğinin tespit edilmiş olması özellikle endişe vericidir.

Kollarının altında küçük yumrular belirmesi şikayeti ile bir kadın tıbbi yardım istedi. Bir vücut taraması sonrasında göğsünde hastalıklı lenf düğümleri tespit edildi. Lenf düğümleri, enfeksiyon ve iltihaptan lenfoma gibi kanserlere kadar çeşitli nedenlerle şişebilir. Bununla birlikte, koltuk altından biyopsi ile çıkarılan bir lenf düğümü örneğinin;  dövmelerinde var olan siyah pigmentle dolu bir hücreler kümesine sahip olduğu keşfedildi. Dövme sırtına yapılmış olmasına rağmen, mürekkep sırtına ve omzuna enjekte edilmiş olmasına bakılmaksızın, bu pigmentler endişe verici bir şekilde kan dolaşımı içerisinde vücudunun üst kısmına kadar dolaşmıştı.

Öyle gösteriyor ki talihsiz kadın bir acemi dövmecinin kurbanıydı

Doğası gereği dövmeler, deri altındaki doku üzerine uygulanır, kan dolaşımı sistemine nüfuz etmez. Ancak bu vakada yeterli deneyimi ve tecrübesi olmayan bir dövmecinin dövme iğnelerini gereğinden çok daha fazla derine batırdığı ve mürekkebin çok miktarda kan dolaşımı sistemine karıştığı ortaya çıkmıştır.

Dövme sırasında deri üzerinde görünen kanamalar normal mi?

Dövme sırasında derimizdeki kılcal damarlarda kanamalar görülmesi son derece normaldir. Ancak derimizin üstünde görülen bu kanama sonucunda dolaşım sistemimize doğrudan Dövme mürekkebi karışması söz konusu değildir. Ancak bu kez de bir enfeksiyon riski söz konusudur.

Dövmede Sterilizasyonun Önemi

Dövme yapılan yerin de kullanılan ekipmanın da steril olması gerekir. Deri üzerinde ortaya çıkan bu hassasiyet; dış ortamdan herhangi bir enfeksiyona maruz kalmamız için açık hale gelir. Dövme yaptıracağımız yerin steril olması (dövme yapanın maske, eldiven kullanması) , dövme yapılacak makinenin sterilize edilmesi, paketinden gözünüzün önünde çıkarılan hiç kullanılmamış yeni iğnelerin kullanılması gibi konulara özen göstermelisiniz. Bu şartların sağlanmadığı durumlarda dövme sanatçısını uyarabilir herhangi bir önlem alınmıyorsa mutlaka o dövme seansınızı iptal edip bir başka güvenilir Dövme sanatçısı arayışına girmelisiniz. Sağlığınız her şeyden önce gelir!

Peki ya Dövme Mürekkebinin Üretiminde neler kullanılır?

  1. Kozmetik pigment boyalar
  2. Saf su
  3. Gomalak, reçine veya akrilik reçine.
  4. Farma Gliserin.
  5. Alkol, etanol, izoprobil.

Hangi renk hangi maddeleri içeriyor?

Siyah: Akrilik reçine, gliserin, siyah pigment, cadı fındığı, izopropil alkol ve su
Beyaz: Titanyum dioksit, akrilik reçine ve su
Turuncu: Cadı fındığı, Kırmızı pigment, gliserin, akrilik reçine, su, sarı pigment ve izopropil alkol
Kırmızı : Kırmızı pigment, cadı fındığı, mevi pigment, gliserin, su, akrilik reçine ve izopropil alkol
Sarı: Titanyum oksit, sarı pigment ve akrilik reçine
Yeşil: Gliserin, pigment yeşili, su, akrilik reçine, cadı fındığı ve izopropil alkol
Mavi: Akrilik reçine, titanyum dioksit, gliserin, izopropil alkol, Mavi pigment, cadı fındığı ve su

SONUÇ:

Dövme, iyi bir sanatçının elinde, steril bir ortamda, steril malzemeler ile, dövme için nanoteknoloji ile üretilen doğru dövme mürekkepleri ile güvenlidir. Bu şartların sağlanmadığı durumlarda ise güvensiz ve son derece sağlıksızdır. Uzak durulmalıdır.

EDİTÖR YORUMU:

Son dönemde “Dövme kesinlikle yasaklanmalıdır, Dövme Cerrahi bir operasyondur” şeklinde başlıklara da şahit olabilmekteyiz. Bu başlıklar, öylece okuyup onaylanmadan, dikkatle incelenmelidir. Bazı tespitlerin, “Tıbbi bir takım sonuçların sonrasında ortaya atılan tespitler ” olabildiği gibi; konuya “tamamen duygusal ve kültürel sebeplerle; dövme sanatına karşıt olma” ‘nın getirdiği mesnetsiz gerekçeler sunulan talihsiz tespitler de olabilmektedir. 

Bizim sorumlu bireyler olarak yapmamız gereken şey; inceleme ve araştırma yapmakta olduğumuz konu ile ilgili duygu ve hislerimizi bir kenara bırakarak; şeffaf ve objektif olup, konuyu olduğu gibi ele almaktır.  Aksi halde Endüstri’nin Lazer Dövme silme merkezleri tarafından finanse edilen haberlerinde “Dövmelerin Kötülendiğini” görürken; “Dövme Endüstrisinin” finanse ettiği haberlerde ise Dövmenin ne kadar güzel bir şey olduğu ile ilgili yazılar okuyup durur; konuya objektif bir yerden bakamaz hale geliriz. 

Erşan Kuneri

Erşan bey, emniyet'ten geldiler. Sizi tebrik edeceklermiş. + Tebrik değil tevkifdir o.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu