MİTOLOJİ
Trend

Cornucopia nedir?

Cornucopia nedir? Cornucopia meyveler, madeni paralar, çiçekler, tahıllar, kuruyemişler ile dolu, içi boş boynuz şeklinde bir kaptır. ” Cornucopia ” kelimesi Latince boynuz anlamına gelen  “cornu” ve bereket, bolluk anlamına gelen  “copia” kelimelerinden türetilmiştir. ” Bereket  Boynuzu !”

Cornucopia nedir : Bereket Boynuzunun Tarihi

Günümüzde Amerikalıların Şükran Günü ile ilişkilendirilen bereket boynuzunun tarihi  Kolomb’un Amerika’ya yelken açmasından çok daha  öncesine dayanır. Tarihi M.Ö. 5. yüzyıl, Yunan mitolojisine kadar uzanan bereket boynuzu sınırsız bolluğun eski bir sembolüdür.

Yunan mitolojisinde bir efsaneye göre, bereket boynuzu, bebek Zeus’u koruyan ve büyüten keçi Amalthea’ya aitti.
Küçük bir çocukken bile büyük güce sahip olan Zeus birgün oyun oynarken Amalthea’nın boynuzlarından birini kırar. İşte bu boynuz, sahibinin istediği her şeyi dolduracak ilahi güce sahip bereket boynuzudur.

Başka bir efsanede, Herakles ile nehir tanrısı Achelous, kral Oeneus’un kızı Deianeira’ya talip olmuştur. Acheleus Deianeira için Herakles’e karşı bir boğaya dönüşerek savaşmıştır. Bu karşılaşmada  Herakles’ de onun bir boynuzunu kırmıştır. Ve sonucunda Kazanan Herakles Deianeira ile evlenmiştir. Acheleus bu efsaneden dolayı günümüze kalan antik buluntularda genellikle tek boynuzlu betimlenmektedir. İşte bu Acheus’un kırılan boynuzu bugün bereket, bolluğun bir sembolü olarak görülüyor.
Cornucopia Antik dönemde  Mısırlılar için de önemli bir semboldü. Sessizlik ve gizlilik tanrısı çocuk Horus  betimlemeleri bunlardan en çok bilinenidir. Hristiyanlık döneminin ilk yüzyıllarında, bazen bir nilüfer çiçeğinin içinde, bazen bir gemide oturmuş, ya da  tahta çıkmış bir çocuk olarak gösterilen Horus elinde genellikle  bir bereket boynuzu ya da kavanoz taşır.

Peki günümüzde  Cornucopia sadece Şükran günlerinde  masaları süslemek için mi  var?

Cevap hayır!

Günümüzde Cornucopia Panama, Kolombiya, Peru ve Venezüella gibi devlet bayraklarında ve armalarında refah sembolü olarak yer almaktadır.

Görsel Kaynağı: Pixabay.com | nafeti_art

Binnur Ünal

Sürekli olarak yer değiştirme isteği olan göçebe kişilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu