Çöller gündüzleri sıcak , geceleri ise soğuk. Bu genel olarak bilinen bir tanım. Ancak çöller neden gündüz sıcakken gece soğuk olur bunu anlamak için öncelikle çölün hem yer yüzü hem de atmosfer yapısı incelenmelidir.
Çölde Gündüz
Çölde sıcaklık gündüzleri 50 dereceye kadar ulaşabilir. Gökyüzünün bulutsuz ve açık olması, güneş ışınlarının herhangi bir engele takılmaksızın doğrudan kumlarla kaplı yer yüzüne düşmesine sebep olur. Kum, hızlıca ısınabilen ve hızlıca soğuyabilen (Silis, kuvars, kalsiyum karbonat) gibi kristalize minerallerden ve toprak parçalarından oluşan, güneş ışığını adeta bir reflektör gibi geri yansıtabilir yapıdadır. Gün içerisinde güneş, yer kumu ısıtırken, kumdan yansıyan güneş ışığı ise havayı ısıtır. Kısacası hava hem yukarıdan güneş tarafından gelen güneş ışığıyla ısınırken hem de kum üzerinden yansıyan güneş ışığı ile adeta kavrulur.
Çölde Gece
Isıyı tutamayan yapıda olan Kum, güneşin batması ile birlikte hızlıca soğumaya, sahip olduğu ısıyı havaya karışıp, sıcak hava yükselmeye başlar. Bulutsuz gökyüzünde sıcak havayı tutabilecek bir bulut katmanı olmadığından ötürü atmosferde dağılıp kaybolur. Dolayısıyla hem yer yüzü (kum) hızlıca soğur hem de havadaki sıcaklık hızla düşer.
Bu döngüyü değiştirebilecek, yer yüzünde ve atmosferik bir değişiklik olmadığı sürece çöl gündüzleri ve geceleri sıcak ve soğuk olmaya devam eder. Ve bu döngü beraberinde farklı sonuçları da getirir.
Örneğin, kum oluşumu gibi. Ayrıntılı bilgi için:
Neden çöller kumla kaplıdır yazımıza göz atabilirsiniz.