CAFE ROTA

Clickbait nedir?

Clickbait nedir ? Bir web sitesi neden clickbait içerikler  yayınlar? Tıklama tuzağından nasıl kaçınabilirsiniz? Gelin bu yazımızda bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

“Ünlü oyuncunun makyajsız hali çok şaşırttı. “

“Ünlü şarkıcı trafik kazasında öldü mü? İşte kazanın görüntüleri .”

“Tek Tıkla Size Bedava telefon.”

“Yıllar önce çektiği fotoğrafta öyle bir detay farketti ki!”

İnternette  gezinirken bunun gibi başlıklar sıklıkla  karşımıza çıkar.  Gerçek olamayacak kadar iyi görünen bilgiler, sansasyonel haber veya ürünler vaat eden başlıklar ister istemez merakımızı cezbeder. İnternet kullanıcılarına atılan bu yeme atlamadan hemen önce bir düşünün, acaba bu yem bizim görmeyi beklediğimiz gibi bir içerik mi.

Clickbait nedir?

Clickbait , sizi bir yazı, resim veya videonun bağlantısını tıklamaya teşvik eden sansasyonel bir başlıktır. Objektif gerçekleri sunmak yerine, clickbait başlıklar genellikle duygularınıza ve merakınıza hitap eder. Tıkladıktan sonra, içeriğin  iddia edildiği gibi olmadığını çabucak anlarsınız. Clickbait yazılar  genelde başlıkla çok az ilgili bilgiler içerir, daha da kötüsü, güvenilir olmayan kaynaklardan gelen tehlikeli, ücretli  yönlendirmelerle  dolu olabilir.

Bir web sitesi neden clickbait içerikler  yayınlar?

Bu tip içerikler yayınlamanın amacı  tamamen  reklam verenlerden para kazanmaktır. Bir web sitesini ne kadar çok insan ziyaret ederse, reklamlardan o kadar çok para kazanılabilir. Bu da bazı içerik üreticilerini web sitesine daha fazla trafik çekmek için  motive eder.  Clickbait içerik  yayınlayan sitelerin peşinde oldukları tek şey tıklanma sayısı olduğundan makalelerinin kalitesi ile ilgilenmezler. İnsanları sitelerine yönlendirdikten sonra, burada kalmalarını veya geri dönmelerini umursamadıklarından bu yazılar  genellikle güvenilmezdir ve iyi yazılmamıştır.

Clickbait içeriklerin daha da kötü olan tarafı yalan haberin yayılmasını sağlamaktır. İnsanlar çoğunlukla kendilerini heyecanlandıran veya ilgilendiren bir başlık gördüklerinde inanırlar ve bunu başkalarıyla paylaşmak isterler. Sosyal medyada paylaşılan içerikler bu yalan haberin yayılmasına olanak sağlar.

Tıklama tuzağından nasıl kaçınabilirsiniz?

Karşınıza çıkan yazı kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor mu? O zaman muhtemelen öyledir. Tıklamadan önce bir düşünün. Çogu clickbait siteler zararsız olsa da yinede  bazı başlıklar sizi tehlikeli sitelere götürebilir. Asla şüpheli bir bağlantıya tıklamayın.

Binnur Ünal

Sürekli olarak yer değiştirme isteği olan göçebe kişilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu