On sekiz yaşına gelince, kömür taşıyan bir ticaret gemisinde miço olarak denizcilik hayatına adım attı. Miçoluktan arta kalan zamanlarında, kendi kendine matematik çalışıyordu. 1755’te Kraliyet Donanmasına girdi ve yeteneğiyle üstlerinin ilgisini çekti.
Başarılı çalışmalarıyla rütbeler aldı, sürekli yükseldi. Kaptan Cook, yetenekli ve usta bir denizci olduğu kadar, harita çalışmaları ve iskorbüt hastalığına çare bulmasıyla da ünlüdür.
On sekizinci yüzyıl denizcileri arasında bir sorun olan ve C vitamini eksikliğinden ileri gelen iskorbütü; temizlik, iyi havalandırma, tereotu, tuzlanmış lahana ve portakal özünden oluşan beslenme diyetiyle yendi.
Bu buluşu kısa sürede bütün dünyaya yayıldı. James Cook’un coğrafi keşifleri ve buluşları, kral adına toprak kazanmaya yönelik olmasına karşın, asıl bilimsel amaçlı geziler olması bakımından da önem taşır. 1778’de Hawaii yerlileriyle yapılan bir çatışmada öldü.
James Cook’un ilk Yolculuğu
James Cook’un ilk büyük seferi Kraliyet Deniz Kuvvetlerine bağlı HMS Endeavour adlı gemi kaptanlığında 1768’den 1771’e kadar süren Pasifik Keşiydi. Yapılan ilk keşif gezisinin amacı, 1769 yılının 3-4 Haziran tarihlerine denk gelen Venüs‘ün Güneş önünden geçişini gözlemlemek ve “keşfedilmemiş güney toprakları” nın (Avustralya’nın) kanıtlarını aramaktı .
Cook’un ilk Yolculuğunun Rotası
Yolculuk, Kral George III tarafından desteklenmiş, haritacılık ve matematikte iyi becerilere sahip bir deniz subayı olan Teğmen James Cook tarafından yönetilmiştir . İngiltere’nin Plymouth Tersanesinden Ağustos 1768 yılında, hareket eden HMS Endeavour, Atlantik ‘i aşıp, Cape Horn’u geçip Tahitiye ulaştığında Venüs’ün Güneş ile Dünya arasından geçişini gözlemledi. Ekim 1769’da Abel Tasman’ın 127 yıl önce yaptığı ilk Avrupalı deniz keşfinin ardından, orayı ziyaret eden ikinci Avrupalı olarak Kaptan Cook, Yeni Zelanda’ya ulaştı.
Cook ve ekibi, açık denizde batıya doğru yolculuğuna devam etmeden önce Yeni Zelanda sahilinin haritasını çıkarmak için 6 ay harcadılar. Tarih Nisan 1770’i gösterdiğinde, Avustralya’nın doğu kıyısına ulaşmayı başardı. James Cook ve mürettebatı, günümüzde Point Hicks adlı yerin yakınlarında karaya çıkan ve ardından kuzeye Botany Körfezi’ne giden ilk Avrupalılar oldular.
Bu Deniz seferi, Avustralya kıyı şeridi boyunca devam etti ve kuzeye doğru devam etti. Büyük Set Resiflerine çarparak batmaktan kıl payı kurtuldu . Ekim 1770’de ağır hasar görmüş HMS Endeavour , Hollanda Doğu Hint Adaları’ndaki Batavia limanına geldi. Mürettebatı keşfettikleri topraklar hakkında gizlilik yemini ettiği için sessizliklerini kordular. Yolculuklarına 26 Aralık’ta devam ettiler. 13 Mart 1771’de Ümit Burnu’nu dönerek 12 Temmuz’da İngiltere’de limana ulaştılar. Yolculuk neredeyse üç yıl sürdü.
Cook dönüşünü takip eden yıl , Pasifik’te 1772’den 1775’e kadar süren ikinci bir yolculuğa çıktı. Üçüncü ve son yolculuğu ise 1776’dan 1779’a kadar sürdü.
Venüs’ün Geçişini Gözlemlemek neden önemliydi?
Bu keşif görevi için Kraliyet tarafından Astronom olan Charles Green atanmıştı. Gözlemin temel amacı, Venüs’ün Güneş’ten uzaklığını daha doğru bir şekilde hesaplamak için ölçümler elde etmekti . Elde ettikleri bulguları yalnızca Astronomi ile ilgili bilimsel veri elde etmekten daha fazlasıydı. Dünya üzerindeki boylamları daha doğru bir şekilde hesaplayarak navigasyonun da geliştirilmesine yardımcı olmaktı.