Blog yazarak para kazanmak pek çoğunun hayali. Haliyle bu konu cazibesini asla yitirmeyen bir konu olarak her yaştan insanın sürekli aklını kurcalıyor. Bu arada unutmadan yazıda kullandığımız başlık Clickbait bir başlıkmış gibi gelebilir. Ancak yazıyı okudukça aslında bu rakamın dahi fazla olmadığına ikna olacaksın. Blog yazarak para kazanmanın kolay olacağını söylemiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Blog sahibi olup buradan aylık binlerce liralık reklam geliri elde etmen gerçekten emek istiyor. Bu yazımızı konuyla hiçbir ilgisi olmayan birinin dahi anlayıp uygulayabildiği şekilde yazıyoruz. Konuya hakim olduğun başlıkları pas geçerek doğrudan ilgilendiğin başlıklarla okumaya devam edebilirsin.
Hangi Blog altyapısını kullanmalısın?
Hepimiz birer yazılımcı falan değiliz. Haliyle oturup baştan aşağı bir blog altyapısını kodlamamıza gerek yok. Çoktan kodlanmış, kullanıma hazır, gerek hız gerekse güvenlik açısından stabil blog altyapıları mevcut. Bunlardan birini kullanarak bugün dahi aklındakileri Blog’una dökmeye başlayabilirsin.
WordPress.org (Tavsiye)
WordPress.org açık kaynaklı bir Blog uygulaması olarak günümüzde en çok kullanılan hazır altyapılardan biridir. Dünya üzerindeki kullanım dağılımı %30 ‘un üzerindedir. 1,74 milyar web sitesinin çevrimiçi olduğu günümüzde 522 milyon web sitesinin WordPress altyapısını kullandığı anlamına gelir. Ki tahmin edersin bu rakam gerçekten fazla. Haliyle WordPress güvenlik ve stabilite açısından sürekli olarak geliştirilen , ardınca binlerce gönüllü geliştirici takımının yer aldığı güçlü bir altyapıdır.
Joomla (Alternatif)
Joomla, pazarda WordPress ‘in ardından gelen diğer bir en bilinen açık kaynak kodlu altyapıdır. Söylemeden geçmeyelim bu her iki uygulama da tamamen Ücretsizdir. Sadece bu uygulamaların üzerinde barınacağı “Hosting” hizmetine para ödenmektedir. Hosting nedir ile ilgili bir bilginiz yoksa şayet tek başına derya deniz olan bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için ilgili yazımıza göz atmalısın.
BAŞLAYALIM MI?
Bloğunuzu oluşturmanın iki yolu mevcut. Bunlardan birisi Hosting Hizmeti aldığınız firmanın yönetim panelinden otomatik uygulama kurulumu yapmak. Bir diğeri ise size sağlanan hosting hizmeti üzerine manuel kurulum yapmaktır. Eğer daha önce bir deneyiminiz yoksa ve bu bahsini ettiğimiz terimler size tamamen yabancı geliyorsa yapmanız gereken şey; Güzel Net adlı Hosting firmasından bir WordPress paketi almanızdır. Böylelikle WordPress alt yapınız hazır kurulu bir şekilde kontrolünüz altına verilir.
Neden Güzel Hosting?
20 yıldır (Yurtiçi/Yurtdışı Lokasyonlu) Turknet, Natro, OVH, Bluehosting, Hostgator gibi birçok firma ile sayısız projede çalışmış olmanın getirdiği bilgiye dayanarak Guzel Net adlı hosting firmasının gerek sunucu yanıt süreleri, Uptime oranları gerekse satış sonrası desteğin hızlı ve çözüm odaklı oluşu daha da önemlisi rekabetçi fiyatları ile kesinlikle çalışmanız gerektiğini gönül rahatlığıyla söyleyebileceğimiz yegane firmadır.
ADIM 1 : Hosting ve Alanadı Alın
Buradan ilgili hosting firmasının web adresine giderek, üye olup uygun fiyatlarla bir WordPress Paketi satın alarak Bloğunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. Web sayfaların nasıl çalıştığını anlamayan biri için Hosting’e neden para ödüyor olduğunu anlamak biraz zor gelebilir. Kısaca mantığını şöylece anlatabiliriz. Bir web sitesi bir kiracı ise Hosting firması ise ev sahibidir. Web sayfaları yayınlanabilmeleri için bir sunucuya ihtiyaç duyar. Hosting firmaları ise size bu sunucu hizmetini aylık veya yıllık periyodlarla kiralar.
Web sayfalarınız siz bu kirayı ödediğiniz sürece yayın hayatına devam eder. İlerleyen yıllarda, ziyaretçi sayısı arttıkça hali hazırda kirasını ödediğimiz bu hizmet, web sitemizin barınması için yeterli şartları sağlayamaz hale gelebilir. Böyle durumlarda hizmet aldığın firmadan hizmetinin kapsamının genişletilmesi talebinde bulunarak bir üst hosting hizmetine geçiş yapabilirsin. Hosting nedir? Hosting paketleri neye göre belirleniyor? Hangi ziyaretçi hacminde ne kadarlık bir İşlemci ve Ram’e ihtiyaç duyulur bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Hosting nedir ? Türkiye’nin En İyi Hosting Firması” başlıklı yazımızı inceleyebilirsin.
WordPress Hosting Satın Alın
ADIM 2 : Bloğunuzu Ayarlayın
WordPress başlı başına derya deniz bir konu olduğu için WordPress ayarlarının nasıl yapılacağı, hangi eklentilerin kullanılması gerektiğini burada belirtmemiz sayfalarca yazmamızı gerektireceği için bu konuyu başka bir başlık altında topladık. Bu rehberde yazdığınız yazıların nasıl adresleneceğinden tutun da tarih ve dil ayarları gibi temel ayarların nasıl yapılacağı, SEO ayarlarının nasıl yapılması gerektiğine kadar tüm ayrıntıları ile yazdığımız WordPress Kullanım Rehberi adlı yazımızı mutlaka inceleyin!
ADIM 3: Bloğumuzu Ayarladık, İlk Yazımızı Yazalım!
WordPress ayarlarımızı yaptıktan sonra artık yazılarımızı yazmaya hazırız! Blog yazarlığı ciddiye alınması gereken bir iştir. İnsanların okumayı arzu edeceği türde şeyleri akıcı bir dilde yazmalısınız. Yemek tarifleri, Ağaç İşleri, RC Hobi, Sağlık, Dekorasyon, Teknoloji, Din, Bilim, Tarih, Edebiyat …. vs. yüzlerce ana ve alt başlık altında dilediğinizi yazmakta özgürsünüz.
Ucu bucağı olmayan bir günlük tutar gibi. Her gün bir konuyu ele alarak o konuya ilişkin yöneltilecek tüm soruların cevabını bir yazı altında derleyerek yayınlayabilir, o konuya ilişkin bilgi arayan insanlara Google Arama motorları aracılığıyla ulaşılabilir hale gelirsiniz.
Sitenizin Yönetim Paneline giriş yapın
Güzel Net’in size E-posta ile verdiği bilgilerle web sitenizin yönetim paneline giriş yapın.
YAZI EDİTÖRÜNÜ AÇIN
Sol tarafta yer alan “Yazılar” menüsünde “Yeni ekle” tıklayarak yazı oluşturma editörüne girin.
1- Yazınızın ana başlığını belirleyin. Unutmayın! Bu başlık yazınızın, insanlar tarafından ilk görülecek ana başlığıdır. Ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. Bu başlık aynı zamanda insanların Google gibi arama motorlarında yazdıkları arama metinleriyle özdeş bir yapıda olmalıdır. Örneğin şuan bulunduğunuz yazının ana başlığı “Blog yazarak para kazanmak : Adsense ile aylık 5000 TL kazan !” ve buraya muhtemelen arama motorlarına “blog yazarak para kazanmak” yazarak ulaştınız. Elbette bize ulaşmanıza sebep olan tek ve en önemli kriter bu başlık değil. Daha farklı bir çok kriterler mevcut. Bunları da SEO ile ilgili yazımızda ayrıntılı olarak ele alacağız. Daha sonra bu yazımıza da mutlaka göz atmanı tavsiye ederiz.
2- Yazı içinde yer alacak resimleri ekleyin
Yazının içinde yer almasını istediğiniz bir resim varsa “Ortam Ekle” diyerek resim ekleyebilirsin. Buradan ekleyeceğiniz resim yalnızca yazının içinde görünür. Kapak resmi değildir. Yazının kapak resmini belirlemek için aynı sayfanın sağ sütununda yer alan “Öne çıkan görsel” olarak farklı bir resim belirlemelisiniz. Öne çıkan görselin, yazınızın içeriğini yansıtan bir resim olması gerekir.
3- Yazı alanını, zengin bir yazıyla donatın
Google için kabul edilebilir bir yazı 150 kelimenin altında olmamalıdır. İdeal bir yazı ise en az 300 anlamlı kelime içermelidir.
Yazıda mutlaka bulunması gereken öğeler
Başlık 1 (H1) : Yazı Başlığı
Bir blog yazısı yazarken, Google Algoritmalarının önem verdiği bir takım kriterler mevcut. Bunlar yazınızın ana başlığı H1 (Başlık 1) etiketine sahip olmalıdır. Yazı başlığını yazdığınızda Bloğunuzda H1 Etiketi otomatik olarak oluşur.
Başlık 2 (H2) : Ana Başlıklar
Yazınızın içinde yer alan, yazı başlığı dışında yer alan her ana başlık aşağıdaki gibi Başlık 2 (H2) olarak tanımlanmalıdır. Peki neden? Google açısından hayal edin. Google’ın web sitenizin içeriğini inceleyen robotları sitenizi incelerken ilk olarak H1 başlığı inceler. Konunuzun ana başlığını bir kenara not alır. Ardından sıra yazınızın ilk paragrafına gelir. Bu paragraf içinde başlığınızda yer alan kelime öbekleri , yazının ilk paragrafında geçmesi gerekir. Google burada yazı başlığınız ile bütünlük sağlayan bir yazı metnine sahip olup olmadığınızı denetler. Ardından sıra H2 başlıklara gelir.
H2 başlıklar ana alt başlıklardır. Yazınızın ana konusunu alt başlıklar içinde genişlettiğinizde bu ana alt başlıkları H2 etiketi ile tanımlarsınız. Böylelikle Google sizin konuyu kategorize ettiğinizi anlar. Her bir başlık etiketi altında konu daha da genişliyorsa H2 ‘nin altındaki başlıklar H3’e. H3 başlıkların altındaki alt başlıklar ise H4’e genişlemelidir. Bu böyle H6 başlığa kadar alt başlıklara düzenli bir hiyerarşi ile genişletilebilir.
Kategorileri Yönet
Yazılarınızı, ana konulara göre kategorize edin. Yazı menüsünden “Kategoriler” bölümüne girerek buradan yazılarını kategori-kategori tasnif edebilirsin. Yeni bir yazı eklerken yazınızın hangi kategoride olduğunu daha sonra sağ tarafta bulunan “Kategoriler” menüsünden belirleyebilirsin.
ADIM 4: Yazını Optimize etmeyi unutma! (Çok önemli)
Yazını, gerek metniyle gerek başlıklarını uygun birer hiyerarşiyle yazdın. Yazını destekleyen görsellerle yazı içeriğinizi görsel öğelerle zenginleştirdin. Yazını ifade eden bir kapak resmi “öne çıkan resim” ekledin. Buraya kadar her şey tamam. Şimdi sıra yazımızı Google Arama motorlarına uygun hale getirmek. Bunun için “YOAST Kurulum ve Kullanım rehberi” adlı yazımızı incelemelisin.
ADIM 5: Yazını Yayımla
SEO optimizasyonunu da tamamladıktan sonra yazını, yazı editörünün sağ tarafında bulunan “Yayımla” butonuna tıklayarak yayınlamaya başlayabilirsin. Ancak tavsiyem yayınlamadan önce “Önizleme” diyerek yazını yayınlamadan önce nasıl göründüğünü kontrol etmendir. Böylelikle bir hata yaptıysan eğer düzeltip doğru şekilde yayınlayabilirsin. Eğer daha sonra bir hata ile karşılaşırsan şayet “Yazılar” menüsünün altında yazını bulup “Düzenle” diyerek yazını yeniden düzenleyebilirsin.
ADIM 6 : Google Search Console
Web sitemizde yazımızı yayınladık. Ancak google bundan haberdar mı? Elbette hayır. Google’a web sitenizin yapısının neye benzediğini ona anlatmamız gerekiyor. Bunu yapmak için bir Google hesabınızın olması ve Google Search Console ‘a web sitenizi eklemeniz gerek. Bunu nasıl yapabileceğinizle ilgili Google Search Console Rehberimizi inceleyip site haritanı Search Console’a eklemelisin. Böylelikle Google, web sitende yayınladığın yazılarını Google Arama motorunun indeksine ekler ve yapılan aramalarda görünür duruma gelirsin.
*Not: Ancak indeksleme için sabırlı olmalısın. Bazen indekslenme süreci bir iki haftayı bulabilmektedir. Genelde 48 saat içerisinde başlar.
GOOGLE ADSENSE
WordPress Hosting satın aldık. Bloğumuzun ayarlarını yapılandırdık. Gerekli eklentileri kurduk. İlk yazımızı, yazımızda olması gereken kriterlere göre yazdık. Yazımızı Google ‘ın SEO gereksinimlerine göre optimize ettik. Google Search Console ‘a kayıt olduk. Site haritamızı Arama motorlarında indekslenmek üzere gönderdik. Peki ya hazır mıyız?
Google Adsense Kabul Kriteri
Google Adsense ‘e üye olabilmek için Google’ın bazı kriterleri mevcut. Bunlardan biri web sitenin yeteri içeriğe sahip olmasıdır. Uzun lafı yeni kurduğumuz bir web sitesi Google ‘ın Adsense programından ne yazık ki faydalanamaz. Bu sebeple biraz sabırlı olmalı, bloğunuzu yazılarla zenginleştirmelisiniz. Google’ın belli bir yazı sayısı kriteri yok. 100 yazı ile de 30 yazı ile de Adsense programına kabul edilebilirsin bu tamamen yazdığın yazıların zenginliğiyle ilgilidir.
Adsense sitenizi kabul edince
Google adsense hesabına girip, yayıncı kodunu Adsense eklentisine ekleyip bloğunun genelinde reklam gösterimine başlayabilirsin. Adsense yönetimi ve ayarlarıyla ilgili bilgiler verdiğimiz yazımıza Adsense Rehberi ‘nden ulaşabilirsiniz.
Ne kadar kazanırım?
Bloğunuzdan kazanabileceğiniz tutarın miktarı tamamen bloğunuzda ki mevcut yazı sayısıyla doğru orantılı olarak artar. Farklı konularda farklı anahtar kelimelerle ne kadar çok yazıya sahipsen, tıklanma ve sayfa görüntülenme sayın da ona oranla artar. Elbette bazı konuların diğerlerine göre talep görme oranı fazladır. Örneğin; En iyi Pc Oyunları kelime öbeğinin arama motorlarında yapılan arama hacmi ile En iyi Seramikler kelimesi arasında dağlar kadar arama hacmi farkı vardır. Dolayısıyla kullanıcının beklentileri düşünülerek üretilen içerikler size daha verimli tıklanma ve görüntülenme getirir.
Adsense BGBG (Bin gösterim başına gelir)
Her 1000 (bin) reklam gösterimi başına kazançtır. Bu rakam 1000 gösterim başına 0,05 TL de olabilir 8 TL ‘de. BGBG oranının düşmemesi için reklam yerleşimleri şayet manuel olarak yapılıyorsa bilinçli olarak yapılmalı. Tek bir sayfada 3 den fazla reklam alanı olmamalıdır. Maalesef Google tek sayfada çok sayıda reklama pek hoş bakmamaktadır. En güzel seçenek, Otomatik reklamları tercih ederek en optimal ayarları yapması için işi Google’a bırakmaktır.
TBM (Tıklama başına maliyet)
Sitenizi ziyaret edenlerin sitenizdeki reklamlara her bir tıklaması sonunda kazandığınız tutardır. 0,1 de olabilir 1 TL üzerinde de. Bu rakam tamamen reklam verenlerin hedeflediği reklam yayıncılarıyla ilgilidir. Örneğin Oyun Konsolu reklamı veren bir firma bir oyun sitesinde tıklama başına 1,5 TL TBM verirken, içeriği Ahşap İşçiliği olan bir blog içerisinde aynı reklam görüntülenip tıklandığında 0,05 TL verebilir.
Aylık en az 1.000.000 gösterim hedefleyin!
Aylık 1.000.000 sayfa gösterimi büyük bir rakam gibi gelebilir. Ancak bu rakam bol miktarda içerik ile gerçekleştirmesi gayet mümkün bir rakamdır. Sayfa başına ortalama 2 reklam görüntülemesi ile ortalama 2.000.000 reklam görüntülemesi elde edebilirsiniz.
Yalnızca BGBG (Bin gösterim başı gelir) ile:
BGBG ortalama 2 TL olduğunu varsayarsak. 4000 TL yalnızca BGBG ile elde edebilirsin. %0,37 TO (Tıklanma Oranı) ile ise 2.000.000 gösterimde yaklaşık 7500 tıklama alarak TBM= 0,15 TL tıklamalardan 1100 TL kazanarak. Toplamda 5.000 TL üzeri kazanç elde edebilirsin.
Blog yazarak para kazanmak için tek yapman gereken içerik üretmek!
Blog yazarak para kazanmak için yapman gereken en temel şey kaliteli, aydınlatıcı, ayrıntılı bilgiler veren zengin içerikler üretmek. Blog yazarak para kazanmak bu kadar kolay. Eğer bloğunda bu oranlarda paralar kazanmayı hedefliyorsan kesinlikle buna bir hobi olarak değil daha çok bir iş gözüyle bakmalı ve her gün düzenli içerik üretmeli ve hatta insanlara içerik üretmeyi teşvik etmelisin.
Başarı için süreklilik şart
Başarısız olmuş blogların arkasında yer alan en önemli başarısızlık sebebi sürekliliğin olmayışı. Pek çok başarısızlık sebebi var, özgün olmayan kopya içerikler de başarısız olmanıza sebep olur ancak Süreklilik konusunda yoksun bir blog her halükarda başarısız olmaya mahkumdur. Kimse güncel olmayan bir rehberden veya katalogdan bilgi almak istemez. Google veya diğer arama motorları neden istesin? İlk olarak güncel bir blog olmayı hedeflemeli ikinci adım olarak güncel olmaya çalıştığın konularda ise özgün yazılar oluşturmalısın.
Özgün yazı ile kastedilen ne?
Özgün yazı ile kastettiğimiz şey var olan bir yazıyı kopyalayıp cümlelerini değiştirmek değil elbette. Evet bunu yaparak o yazıdan farklı bir yazı elde ediyor olabilirsin ancak özgün bir yazı elde edemiyorsun. Günümüzün yapay zekaları yazı metinlerini inceleyerek, o yazı dilinin içeriğini ve yazım dilinin rengini kolayca ayırt edebiliyorlar. Google bilginin çeşitliliğine değer veriyor. Yazı dilinin çeşitliliğine değil. Kısacası Google “veritabanında biriken, aynı konu hakkında yazılmış, ancak farklı eş anlamlı kelimeler ile çoğaltıldığını fark ettiği yazılardan ilk olarak ilk yazılan yazıya saygı duyar” kısacası herhangi bir konu hakkında yazılan ilk özgün yazı değilseniz, Google sizi listenin başına koymayacaktır.
Örneğin “Blog yazarak para kazanma” konusunda yazılan pek çok yazı mevcut. Bu yazıyı gayet basit bir şekilde o yazılardan birine girerek, okuyup bir özetini de çıkarabilirdik. Ancak öyle yapsaydık Google ‘ın gözünde o yazıda anlatılandan farklı bir bilgi vermiyor olurduk. Dolayısıyla Google “zaten burada bu konuyla ilgili yazılmış bir yazı var. Neden seni insanlara göstereyim? Senin ne farkın var?” diyerek bizi insanlara tavsiye etmezdi. Ancak konuyla ilgili farklı bakış açılarına sahipseniz, insanlara faydalı ipuçları sağlıyorsanız veya edinilmiş bir takım tecrübeleri aktarıyorsanız, konuyu deneysel olarak ele almışsanız veya bir anket veya bir test sonucu ile konuyu derinden irdeliyorsanız Google, verdiğiniz bunca emeğin karşılığını fazlasıyla verecektir.
Çünkü siz zaten bilinen bir bilgiyi kopyalamıyor, bu bilgiyi çok farklı yönlerden analitik bir şekilde sorguluyor, farklı bakış açıları sunuyor olursunuz.
Sürekliliğin ardından, bir bloğu başarıya götürecek ikinci anahtar ise “Özgünlük” ‘tür.
Blog yazarak para kazanmak ile ilgili aklına gelenleri, sormak istediğin her şeyi bize yorum alanında yöneltebilirsin.