Arduino Nedir?
Arduino, İtalyan mühendisler tarafından geliştirilen açık kaynaklı lisanslı bir yazılım ve donanım platformudur. Arduino panoları genellikle robotik eğitimi için kullanılır. Bu kartlar bir mikrodenetleyiciye (Atmel AVR) ve birçok giriş ve çıkış pinine sahiptir. Kart, çevresel bilgileri elde etmek ve bu bilgileri istenen çıktıyı üretmek için kullanmak için çeşitli sensörlere bağlanabilir.
Örneğin bir LED yanabilir, bir motora güç verilebilir, çevrimiçi paylaşım yapılabilir vb. Bu kartın birden fazla versiyonu mevcuttur ve tek tek veya grup halinde satın alınabilir. Kit içerisinde bir çok devre elemanı (sensörler, dirençler, ledler, motorlar, kablolar, butonlar, modüller…) ve arduino kartı bulunmaktadır. Bu nedenle, takım elbise daha avantajlı olacaktır. Çünkü Arduino ile bir şeyler geliştirmek için kartlar tek başına yeterli değil. Programlama için başka bir yardımcı donanım ve yazılım geliştirme ortamına (IDE) ihtiyacımız var.
Başlıca arduino kart çeşitleri
Arduino Uno: En popüler olanıdır. Boyut ve pin sayısı açısından idealdir. Bu kart öncelikle giriş seviyesi projeler için tasarlanmıştır.
Arduino Nano: Uno ile aynı yapıya sahiptir, ancak daha küçüktür. Tasarımın daha küçük olması gerektiğinde bu kart tercih edilir.
Arduino Mega: Adından da anlaşılacağı gibi, Uno versiyonundan daha büyük ve daha fazla iğneye sahip. Başka arduino modelleri de var. Uno modelleri, başlangıç eğitimi amaçları için en iyisidir. Farklı bir karta ihtiyacınız varsa, muhtemelen temayı biliyorsunuzdur ve bir desen arasından seçim yapabilirsiniz.
Arduino ile Neler Yapılabilir?
Öğrencilerden profesyonellere kadar herkes arduino kartlarını küçük veya büyük projeler için kullanabilir. Son yıllarda arduino kullanan birçok profesyonel proje gördük. Küçük proje örnekleri: hareket halindeyken çiçek sulama sistemi, engelleri tespit eden robotlar, bluetooth kontrollü araçlar, drone yönetimi vb. Büyük proje örnekleri: otomasyon sistemleri, akıllı ev sistemleri, robotik vb.
Arduino Nasıl Programlanır?
Arduino ile çalışmanın en önemli avantajları;
- Fazla donanım bilgisi gerektirmez
- Tonlarca kolay erişilebilir kaynağa ve örnek projeye sahiptir
- Hızlı proje geliştirme
- Düşük maliyetli
- Programlaması kolay
Arduino’yu programlamak için kablolama adı verilen bir programlama dili kullanılır. Kod yazmanın ve bunları USB bağlantı noktasından karta aktarmanın iki yolu vardır.
Arduino yazılımı (IDE) masaüstü uygulamasını bilgisayarımıza kurarak kendi bilgisayarımız üzerinde çalışabiliriz. Arduino Web Editor kullanarak online çalışabiliriz.
Arduino web editörünün daha avantajlı olacağını söylemek yanlış olmaz. Çünkü Arduino.cc web sitesine kayıt olarak ve internete bağlı herhangi bir bilgisayardan erişerek çalışmalarımızı kolayca organize edebiliyoruz. Web’de bulunan diğer hizmetlere de erişebiliriz. Bunu yapmak için Arduino.cc web sitesine kayıt olmamız gerekiyor (ücretsiz).
Arduino IDE yazılımını bilgisayarınıza indirmek isterseniz buraya tıklayabilirsin.
Kablolama dili C diline benzer. Kablolama, C veya türevlerinden birine aşina olan biri tarafından kolayca kullanılabilir. Wiring yazılımını PC’ye indirmek için tıklayın.
Daha Kolay Bir Başlangıç İçin
Çocuklar ve yeni başlayanlar, programlamak için Scratch veya mBlock uygulamasını kullanabilir. Bu uygulamalar, algoritmanın mantığını anlamayı kolaylaştıran bir sürükle ve bırak yöntemi kullanılarak kodlanabilir.
Arduino Kurulumu ve Örnek Kodlama
Arduino yazılımı kurulumu, örnek programlamayla ilgili ayrıntılı bilgi almak için Robotistan’tarafından hazırlanan yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
YouTube üzerinden de sayısız örneğe ulaşabilirsiniz.