AKTİVİTE

Akseki-Alanya Bisiklet Parkuru (170 km)

Akseki-Alanya Bisiklet Parkuru (170 km)

Antalya iline bağlı olan Akseki ilçesi, Batı Toroslar’ın güney kısmına konumlanıyor. Eski adı Marla olan yerleşim, 1050 metre rakımda bulunuyor. Önereceğimiz rota Akseki’den başlayarak İlvat Gölü-Uzunyayla-Duruca Göllü-Küllü Göl-Garın Gölü-Eğri Gölü-Avsallar Yaylası-Söbüçimen Yaylası-Seriçiçek Yaylası-Akyar-Alara Şelalesi-Güzelbağ-Payallar mevkilerini kat ederek Akdeniz sahiline iniyor.

Rotanın ilk bölümü dik rampalardan oluşuyor. Çıplak bir arazide bisiklet sürüleceğinden, sert esen rüzgâr sizi zorlayacaktır. Kayalık görüntüsüyle güzel bir manzara sunan Geyik Dağları yarenliğinde tepe noktasına ulaştıktan sonra yaylalara doğru inişe geçiliyor. İlvat Gölü’ndeki kısa molanın ardından yola devam edildiğinde sırasıyla Duruca ve Küllü gölleri geçilerek Garıca Gölü’ne erişiliyor.

Yaz aylarında suları azalan göllerden Garıca etrafında yayla evleri mevcut. Bölgedeki dağların kar sularıyla beslenen göller, hayvancılıkla geçinen yaylacılar için yaşamsal önem arz ediyor. İlk günün kamp alanı Eğri Göl.

İkinci gün yayla havasının serinliğinde yola koyulduğunuz sabahın ilk saatlerinde, polara ihtiyacınız olacak. Kilometreler sonra bedeniniz ısındığında varacağınız ilk yerleşim yeri Söbüçimen Yaylası. Barçın Dağı manzarası eşliğinde ilerleyen rota, Toroslar’ın bir başka güzel yaylası olan Seriçiçek’e ulaşıyor. Bu etapta bisiklet sürerken bir tarafınızın derin bir uçurum olduğunu belirtelim. Yayla sonrası kısa bir rampa çıkılıyor ve ardından Alara (Kapız) Kanyonu başlangıçındaki Akyar köyüne kadar pedal basmadan iniliyor.

Artık pek yorucu olmayan kısa iniş ve çıkışlar içeren güzergâh, rotanın en güzel mevkii olan Alara (Çündere) Şelalesi’ne erişiyor. Karstik arazi yapısından dolayı bir süre yeraltından akan Alara Çayı, kayalar arasından fırlayarak 25 metrelik bir şelale oluşturuyor. Bahar aylarında debisi yüksek şelalenin düştüğü minik havuzları, mevsime göre yüzmek için değerlendirebilirsiniz. Şelale yakınlarında alabalık tesisleri sıralanıyor.

Son bölümde Alara Çayı’na paralel ilerleyen parkur, Gündoğmuş ilçe yoluyla birleştikten sonra Güzelbağ köyüne kadar rotanın son rampasını çıkıyor. İki günlük etkinlik Antalya-Alanya karayolundaki Payallar yerleşiminde sona eriyor.

Kamprota

Kamprota, bir kupa kahve yardımıyla siz gezginler ve kamp severler için hazırlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu